Русија

Грађани Одесе и Доњецка одају пошту жртвама трагедије из 2014 (ФОТО, ВИДЕО)

Према званичним подацима украјинског Министарства унутрашњих послова, у Дому синдиката тог дана спаљено је 48 особа, а више од 240 је повређено
Грађани Одесе и Доњецка одају пошту жртвама трагедије из 2014 (ФОТО, ВИДЕО)© РТ Балкан

Становници Одесе данас полажу цвеће код Дома синдиката у знак сећања на жртве трагичних догађаја 2. маја 2014, када су радикални украјински националисти спалили 48 људи у згради у центру града, јавио је локални медиј "Думскаја".

Главна управа украјинске националне полиције за Одеску област саопштила је да су појачане полицијске јединице распоређене у центар града.

Пошту страдалима су одали и становници Доњецка полажући цвеће на спомен-плочу жртвама.

У Одеси су 2. маја 2014. радикали из организације Десни сектор, забрањене у Русији, и такозване самоодбрамбене снаге Мајдана напале шаторски камп у јавном парку Одеса Куликово поље, где су становници града сакупљали потписе за референдум о федерализацији Украјине и о давању руском језику статуса званичног језика, подсећа ТАСС.

Неки присталице федерализације склониле су се у суседни Дом синдиката, али је гомила радикала опколила зграду и запалила је, блокирајући излазе.

Према званичним подацима украјинског Министарства унутрашњих послова, у трагичним догађајима тог дана погинуло је 48 особа, а више од 240 је повређено.

Власти су за немире окривиле активисте "антимајдана". Међутим, истрага, која је трајала неколико година, није успела да докаже њихову кривицу на суду. Као резултат тога, сви они који су првобитно били притворени на крају су ослобођени.

image
VV inauguration
banner