Русија

Руско тужилаштво тражи затворске казне за фалсификаторе докумената убица Дугине

Тужилац затражио скоро четири године затвора за људе који су фалсификовали документа убица Дарје Дугине
Руско тужилаштво тражи затворске казне за фалсификаторе докумената убица ДугинеGetty © Anthony Kwan / Stringer

Руска јавна тужитељка затражила је од суда да двојицу оптужених за фалсификовањљ документа, којима су се служиле убице новинарке Дарје Дугине осуди на по три године и 11 месеци затвора, јављају "РИА Новости".

"Тражим од суда да прогласи Александра Јурјевича Сучкова и Андреја Петровича Кузњецова кривим за извршење кривичног дела фалсификовања исправа у циљу прикривања другог кривичног дела. Да изрекне казну затвора у трајању од 3 године и 11 месеци", рекла је тужитељка Наталија Безгин на суду, где је данас почела расправа.

Обојица оптужених су раније делимично признали кривицу, рекавши да нису знали да ће документа којa су кривотворили бити коришћена за илегални прелазак границе, пренеле су "РИА Новости".

Они и њихови адвокати су се обратили суду са захтевом да се одабере казна која не предвиђа прави затвор. Одбрана је затражила од суда да приликом доношења пресуде узме у обзир активну помоћ истрази, као и позитивне карактеристике оптужених.

Tужилаштво је саопштило да су Андреј Кузњецов и Александар Сучков 2017-2022. године били ангажовани на производњи и продаји фалсификованих докумената. У августу 2022, у граду Арамил у Свердловској области, Сучков и његови сарадници су направили потврду о регистрацији аутомобила у Украјини. 

Тај аутомобил је, како је саопштио ФСБ, коришћен за праћење Дугине.

Кузњецов је тренутно у истражном затвору, Сучков је у кућном притвору.

Дугина је убијена 20. августа 2022. године у експлозији аутомобила на Можајском аутопуту у Московској области. ФСБ је саопштио да иза убиства стоје украјинске специјалне службе, а да је починилац украјинска држављанка Наталија Вовк.

image
VV inauguration
banner