Русија

Лавров: Русија ће одговорити на напад дроновима на Кремљ

Пре или касније, доћи ће до преговора, али не са Владимиром Зеленским, који је, према речима руског дипломате, западна марионета, већ са његовим надређенима
Лавров: Русија ће одговорити на напад дроновима на Кремљ© Tanjug / AP Photo / Eraldo Peres

Русија ће на напад дроновима на Кремљ одговорити акцијом, уместо да полемише о томе да ли је то био повод за рат, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров после састанка министара спољних послова у Индији.

"Био је то непријатељски чин, али без знања САД кијевски терористи не би могли то да ураде. На то ћемо одговорити не разговором, већ конкретним акцијама", упозорио је Лавров. 

Изјаве Кијева и Вашингтона да нису умешани у напад не значе да се томе може веровати, истакао је Лавров и подсетио на речи америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је рекао да САД неће диктирати Украјини методе којима она брани свој суверенитет.

"Тиме је све речено", закључио је министар спољних послова.

Председник Украјине Владимир Зеленски и његов тим чине све да свака земља која поштује себе не жели да комуницира са Кијевом, приметио је руски министар.

Преговори о решавању тренутне кризе не тичу се само Украјине, казао је Лавров. Пре или касније, доћи ће до преговора, али не са Зеленским, који је, према речима руског дипломате, западна марионета, већ са његовим надређенима.

Као основу преговора, Лавров види кинеску иницијативу, која покрива глобална питања – обезбеђивање недељивости безбедности, сузбијање акција које задиру у било коју другу земљу, одрицање од нелегитимних санкција.

"Тамо се Украјина помиње само у наслову", рекао је Лавров.

"Русија је већ дуго спремна за такав дијалог, наши предлози су изнети и 2009. године и децембра 2021. Запад их је бахато одбио, али не може се побећи од разговора на ову тему и од решавања свих ових проблема", рекао је Лавров новинарима.

Без решавања главног геополитичког проблема, а то је, како је рекао, жеља Запада да одржи своју хегемонију и да свима диктира своју вољу, немогуће је решити било коју кризу, ни у Украјини, ни у другим деловима света, закључио је Лавров.

Готово све колеге руског министра су на састанку осудиле напад украјинских дронова на Кремљ, а пакистански министар спољних послова Билавал Буто Зардари изразио је наду да ће починиоци што пре бити приведени правди. 

ШОС прелази на националне валуте

На састанку у Индији, представници земаља чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) разговарају о повећавању обима трговине у националним валутама и разматрају практична питања која ће обезбедити сарадњу независних земаља и ограничити злоупотребу долара којом се користе САД, рекао је руски министар.

"Разматрали смо практична питања, која ће омогућити да се обезбеди сарадња и самосталност независних држава од акција Запада који злоупотребљава свој положај у светској економији, и САД које злоупотребљавају положај долара као резервне валуте", рекао је Лавров новинарима.

Како би користиле националне валуте земље ШОС-а примењују праксе које су формиране у оквиру Евро-азијске развојне банке, Азијске банке и Нове развојне банке БРИКС-а, додао је Лавров.

"О свему овоме се разговарало, ова тема је веома актуелна", рекао је и додао да су у формирање плана укључени надлежни ресори, министарства финансија и централне банке земаља чланица.

"Овај процес се не може зауставити", нагласио је Лавров и додао да се узимају у обзир и предлози бразилског председника Луиса Ињасиа Лулеа да Силваде, да се пронађе нека врста заједничке валуте.

САД се мешају у унутрашњу политику Авганистана

Вашингтон поново покушава да се умеша у политику Авганистана, за шта, према речима руског министра спољних послова, постоје убедљиви докази.

Ситуација захтева хитне акције јер Америка жели да се умеша, рекао је Лавров надајући се да ће одлука о покретању Контактне групе "ШОС – Авганистан" бити спроведена.

"Постоје убедљиви докази и чињенице које показују да Американци подржавају терористичке групе у Авганистану које се супротстављају талибанима, рекао је он.

image