Русија

Велика срамота: САД брани ветеранима да иду на Дан победе у Москву

Амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов поручио да су ветеранима САД власти претиле поништавањем пасоша
Велика срамота: САД брани ветеранима да иду на Дан победе у МосквуGetty © Alexander Aksakov / Stringer

Америчким ветеранима Другог светског рата забрањује се да посете Москву како би присуствовали прослави Дана победе који се обележава у Русији. 

Ово су данас открили руски председник Владимир Путин, као и амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов, преноси ТАСС.

"Свесни смо да је америчким ратним ветеранима који су желели да уочи Параде победе посете Москву, то заправо забрањено. Волео бих да знају да смо поносни на њихове подвиге и допринос нашој заједничкој победи", истакао је Путин.

Председник Руске Федерације рекао је да ће Москва свакако одати почаст трупама свих савезничких војски – америчких, британских, француских.

"Као и онима који су учествовали у отпору, храбрим војницима и партизанима Кине, свима онима који су победили нацизам и милитаризам", додао је Путин.

Амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов нагласио је да су ветеранима САД њихове власти претиле поништавањем пасоша.

"Већ другу годину заредом се напорима америчке администрације онемогућује путовање америчким учесницима Другог светског рата на Параду победе. Били су под невиђеним притиском. Чак су их плашили да ће им поништити пасоше како не би могли да одлете у Русију и учествују у прослави", рекао је руски дипломата.

Према његовим речима, у САД се појачава русофобија пред прославу велике Победе, што је, како каже, недопустиво.

Америчке власти раде на порасту хистерије и повлађивању нацистима, рекао је руски амбасадор у Вашингтону.

Почетак параде у 10 часова 

Иначе, лидери земаља Заједнице независних држава (ЗНД), који су допутовали у Москву на Дан победе, придружиће се руском председнику Владимиру Путину како би посматрали параду са трибина на Црвеном тргу, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков на телевизији Русија-1.

Председници Заједнице независних држава ће потом заједно положити цвеће, након чега ће уследити "неформални доручак", најавио је Песков, преноси ТАСС.

"Сама парада почиње у 10 часова. Председник ће одржати говор, а на трибинама ће му се придружити шефови држава ЗНД. Верујемо да ће уследити заједничко полагање венца на Гроб Незнаног војника", рекао је портпарол руског председника.
Заједница независних држава је међународна организација или савез које чине девет бивших СССР република.

image