Русија

Антонов о западном фалсификовању историје: Погледајте натписе на Рајхстагу, сви су на руском језику

Ако се минутом ћутања ода почаст сваком од 27 милиона погинулих у Великом отаџбинском рату, свет ће ћутати више од 50 година, приметио је руски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама
Антонов о западном фалсификовању историје: Погледајте натписе на Рајхстагу, сви су на руском језикуwww.globallookpress.com © MFA Russia

Покушаји фалсификовања историје Другог светског рата с годинама постају све смелији, имају за циљ да униште темеље јединства људи различитих генерација и националности на просторима бившег Совјетског Савеза, рекао је руски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов, говорећи поводом Дана победе.

"Док догађаји из Великог отаџбинског рата природно одлазе у прошлост, све чешћи су покушаји да се прекроји историја, да се умањи значај наше победе, и, штавише, да се на Совјетски Савез свали одговорност за покретање светског сукоба", рекао је он.

Данас се руска војска поново бори против фашизма у Украјини, нагласио је руски амбасадор.

"Многим људима у нама братској земљи су изопачили свест, програмирали су их за рат са Русијом. Сматрам да је свако од нас дужан да својој деци, унуцима и праунуцима преноси историјску истину о херојима који су нам омогућили да живимо, о генерацији победника која је, након што је ослободила Европу од фашизма, успела да обнови земљу у веома кратком периоду, претворивши је у велесилу", казао је Антонов.

"Да вас подсетим: сви натписи на Рајхстагу су на руском. Како можете да заборавите логоре смрти? Сетите се јануара 1945. године када је Црвена армија ослободила Аушвиц и ужасних фотографија деце којој су узимали крв, над којима су вршени експерименти. Било је деце из свих република бившег Совјетског Савеза", нагласио је Антонов.

Ако се минутом ћутања ода почаст сваком од 27 милиона погинулих у Великом отаџбинском рату, свет ће ћутати више од 50 година, приметио је он.

За Русију је то заиста био Велики отаџбински рат, казао је.

"Да наши очеви и дедови нису преживели, не би било ни Русије као државе, ни руског народа, а ни других народа бившег Совјетског Савеза", приметио је.

Убијено је преко 10 милиона жена, стараца и деце, казао је. Већ првог дана су почели са истребљењем совјетског становништва, али су представници свих народа и народности сложно устали у борбу против непријатеља, додао је.

Буквално свака породица је доживела тешка искушења и недаће, а учешће лидера земаља Заједнице независних држава (ЗНД) указује да су земље чланице јединствене у перцепцији Велике победе, сигуран је Антонов.

"Наша домовина је сломила кичму нацистичкој војној машини. Највеће и одлучујуће битке Другог светског рата одиграле су се на територији СССР-а. Три четвртине трупа Трећег рајха било је усмерено на Источни фронт", присетио се он.

image