Русија

Песков: Опасан курс Америке, погрешно уче децу о Другом светском рату

Не знајући сав ужас прошлости, не знајући ко је спасао свет од смеђе куге, ускоро ће у Америци стасати генерација која неће моћи трезвено да процени своју садашњост и будућност, каже портпарол Кремља
Песков: Опасан курс Америке, погрешно уче децу о Другом светском рату© Tanjug/Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Непознавање историје Великог отаџбинског рата у Америци довешће до тога да ће стасати генерације које више неће знати ко се с ким борио у Другом светском рату, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Не знајући сав ужас прошлости, ко је спасао свет од смеђе куге, ускоро ће у Америци стасати генерација која неће моћи трезвено да процени своју садашњост и будућност. Ово је веома жалосно", рекао је Песков.

Он је напоменуо да различити социолошки материјали показују да заправо средња генерација није свесна детаља недавне прошлости.

"Насупрот томе, Русија ће наставити да чини све да пренесе својој млађој генерацији, да сачува сећање на Велики отаџбински рат и подвиг совјетског народа", нагласио је.

Песков је оценио да је америчка реторика "погубна линија", да су за победу над фашизмом у Другом светском рату заслужне САД и њихови савезници, док се прикрива улога Совјетског Савеза.

"То никако није заборавност. То је, на жалост, опасан курс", рекао је Песков коментаришући изјаву портпаролке Беле куће Карин Жан-Пјер.

image
VV inauguration
banner