Русија

Песков: Последице коришћења муниције са осиромашеним уранијумом виђене у СР Југославији 1999.

Британци треба да схвате да ће морати да сносе одговорност за испоруку граната са осиромашеним уранијумом Украјини, поручио је портпарол Кремља
Песков: Последице коришћења муниције са осиромашеним уранијумом виђене у СР Југославији 1999.www.globallookpress.com © mfa_russia/Twitter.com

Велика Британија и они који би у Украјини могли да користе пројектиле са осиромашеним уранијумом, одговараће због испоруке и употребе те врсте муниције, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући најаву Лондона да ће испоручити те гранате Кијеву.

"Британци морају да схвате да ће морати да сносе одговорност за испоруку граната са осиромашеним уранијумом Украјини. Наравно, они који ће користити такву муницију морају да схвате да неће само нанети непоправљиву штету себи и својим грађанима, већ ће морати да сносе одговорност за то", поручио је Песков.

Он је подсетио да су последице коришћења муниције са осиромашеним уранијумом по здравље људи биле виђене током НАТО бомбардовања Југославије 1999. године.

"Већ смо скренули пажњу западној јавности на званичне податке, који су већ објављени као резултат употребе ове врсте муниције када је НАТО бомбардовао СР Југославију. Ту су и подаци о броју онколошких болести које су порасле, као и друге болести", додао је.

Раније је заменик министра одбране Велике Британије Џејмс Хипи изјавио је да је Британија Украјини послала хиљаде граната за тенкове "челинџер 2", укључујући и оне са осиромашеним уранијумом.

"Министарство одбране Велике Британије не прати где украјинске трупе испаљују гранате са осиромашеним уранијумом на њиховим територијама", додао је он.

Русија ће активно учествовати у раду БРИКС самита

Русија ће активно учествовати у раду самита БРИКС-а, пре којег ће бити одржани билатерални састанци, током којих ће бити разјашњен став Јужне Африке, навео је Песков.

"Русија, која је важна чланица БРИКС-а, наставиће активно да учествује у раду ове организације. Тако да ћемо учествовати и у раду самита, који ће се одржати у Јужној Африци, коме ће претходити наши билатерални контакти са Јужноафриканцима. Разјаснићемо њихов став", казао је.

Песков је раније рекао да је руски председник Владимир Путин добио позив за самит.

image