Русија

Рогозин позвао САД: Ако сте били на Месецу, покажите доказе

Сједињене Државе настоје да развију одбрану и повећају свој престиж, због чега им је потребан свемирски програм, међутим, нису имали технологију која би им помогла да доминирају у трци, па су из тог разлога лагали, каже бивши шеф руске свемирске агенције "Роскосмос"
Рогозин позвао САД: Ако сте били на Месецу, покажите доказеwww.globallookpress.com © NASA/Keystone Press Agency

Бивши шеф руске свемирске агенције "Роскосмос" Дмитриј Рогозин, након недавне изјаве у којој је изразио сумњу да је америчка мисија "Аполо 11" заиста слетела на Месец 1969. године, рекао је да то не значи да САД нису били на Месецу, већ да тражи одговоре, чињенице и доказе.

"Потребни су документи, физички докази. Ако их САД покажу, онда у реду", рекао је Рогозин у интервјуу за РТ.

Како је навео, Сједињене Државе настоје да развију одбрану и повећају свој престиж, због чега им је потребан свемирски програм, међутим, нису имали технологију која би им помогла да доминирају у трци, па су из тог разлога лагали.

"Не би требало да јуримо САД у свемирској трци. Вукови никога не јуре. Требало би да тражимо своје нише, своје место на том тржишту", навео је.

Према његовим речима, изградња сателита је обећавајући правац, нешто што ће Русији помоћи и у зони Специјалне војне операције. Важно је и неопходно, наставио је, помоћи земљама да развију своје свемирске програме, а да је лет на Месец губитак новца и труда.

"Ера летова са људском посадом је завршена, СВО доказује да будућност припада машинама и аутоматизацији. Превише смо ценили односе са Сједињеним Државама, а од мене се тражило да избегавам скандале. Дакле, због тога нисмо разговарали о томе шта се дешава у свемиру. И ништа нисмо доводили у питање", закључио је бивши шеф "Роскосмоса".

image
VV inauguration
banner