Свет

Вучић: Курти хоће сукоб, Квинта се прави наивна; Не идем у Рејкјавик, бићемо уздржани у СЕ

"Моја забринутост проистиче из страствене потребе Аљбина Куртија провоцира сукобе, и да је невероватна страст са којом жели да избије некакав рат, некакав сукоб у којем би он био велики албански херој", рекао је Вучић
Вучић: Курти хоће сукоб, Квинта се прави наивна; Не идем у Рејкјавик, бићемо уздржани у СЕ© FOTO TANJUG / MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Веома сам забринут за ситуацију на Косову и Метохији, посебно на северу. Рекао сам то и посреднику ЕУ. Та моја забринутост проистиче из страствене потребе Аљбина Куртија да провоцира сукобе. Неевероватна је његова страст са којом жели да избије рат, некакав сукоб у којем би он био велики албански херој. Као и ово последње што је радио са експропријацијом - која је супротна чак и њиховим прописима. Све то што раде је толико лоше да немам речи, рекао је председник Србије Александар Вучић током данашњег обраћања након састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Он је такође истакао да је забринут јер се "у Квинти праве наивни, па им је понекад и три одсто изашлих довољно за легитимне изборе, а некад им ни 50 одсто није ни близу легитимитета какав траже; толико о принципима."

"Курти не жели да формира ЗСО, Курти је већ сутра планирао упад у Звечан. Лајчак је забринут, разговарао је са Србима. Он је видео одлучност Срба да се супротставе терору. Не колико и ја, али је свакако забринут", рекао је Вучић.

Председник Србије је казао да ће остати упамћено да се једна мала, слободарска земља једина држала међународног јавног права и повеље Уједињених нација, макар за историјске уџбенике.

"Нека они раде своје а ми ћемо своје. Гледаћемо да чувамо мир, али никоме нећемо дозволити да гази наш народ", закључио је Вучић.

"Не идем у Рејкјавик"

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је одлучено да Република Србија буде представљена на најнижем нивоу на Самит Савета Европе у Рејкјавику. Додао је да Србија неће гласати за, већ ће бити уздржана на гласању о Резолуцији о заштити територијалног интегритета Украјине, Молдавије и Грузије.

"Донео сам одлуку да Република Србија буде представљена на најнижем нивоу. Србија неће гласати за, биће уздржана", казао је Вучић и додао да он неће путовати у Рејкјавик.

"Бићемо уздржани и они неће моћи да кажу да је одлука прихваћена једногласно. И обрушиће се на мене, али нема везе. Подржавамо територијални интегритет Украјине, Молдавије и Грузије, али нисмо спремни да се одрекнемо нашег територијалног интегритета", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија поднела амандман на ту резолуцију у коме је "између зареза" тражила да се убаци поштовање територијалног интегритета и свих других земаља чланица СЕ, али да је на инсистирање, пре свега Немачке, то одбијено.

"Они поштују територијални интегритет само када то њима одговара", прецизирао је Вучић.

Вучић о тексту "Њујорк тајмса"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући текст "Њујорк тајмса" у којем се он и држава повезују са кланом Вељка Беливука, да је одлично схватио поруку и од кога она долази.

Вучић је на конференцији за новинаре нагласио да не може такав текст у "Њујорк тајмсу" да буде објављен "тек тако", већ се зна 'ко о томе одлучује'". 

Он је нагласио да је аутор текста имао своје друге разлоге и потребе који се тичу Русије, КиМ...

"Нисам нарочито фасциниран ни њиховим истраживањем, још мање сам фасциниран страхом који су ми утерали у кости и да водим рачуна како ћу да се понашам по питању и КиМ и Русије у будућности. Они раде свој посао, ми свој посао. Одлично сам разумео поруку, схватио сам од кога долази, не можете то у 'Њујорк тајмсу' да објавите тек онако, зна се ко о томе одлучује, коме смета", закључио је Вучић.

На констатацију да је аутор текста рекао да нема доказе о умешаности Вучића, али да је текст ипак објављен, председник је одговорио да то нико не зна боље од њега.

"Не може то нико да зна боље од мене. Да ли сте ви свесни о чему говорите? Председник је разговарао и састајао се са њима, куповао млин за месо и шта већ. Шта радите, какве су то бесмислене бајке и приче?", упитао је Вучић.

Србија прикупила више оружја од грађана него у претходне четири акције

До девет сати јутрос, у складу са претходним одлукама због ужасне трагедије која нам се догодила у Београду, Младеновцу и Смедереву, држава је успела да у акцији прикупљања нелегалног и легалног наоружања прикупи 9.401 комад наоружања, 460.537 муниције различитог калибра, 884 минско-експлозивна средства, од тога 711 бомби и зоља,рекао је председник Србије.

"Интересантно да је ово много више него што смо укупно прикупили у претходне четири легализације", истакао је Вучић.

Он је напоменуо да је акција прикупљања оружја дугорочна и да се на њој неће стати. Такође се захвалио на поверењу грађанима Србије.

Председник Србије је рекао да је Влада Србије у потпуности спремна да испуни седам захтева савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар" и да се ти захтеви или управо испуњавају, или да њихова реализација почиње.

Такође је напоменуо да ће власти сарађивати са најбољим светским стручњацима по питањима масовних убистава и пост-трауматског синдрома код родитеља, родбине и пријатеља жртава.

Вучић је истакао да ће се разговарати са стручњацима, али најпре и са родитељима, о томе како да се уреди учионица у којој се десила трагедија тако да она остане спомен жртвама, али и да се у њој деца осећају мање нелагодно.

Председник Србије је такође рекао да су власти, слушајући стручњаке, ангажовале Институт за ментално здравље у Београду и очекује се 156 додатних психолога и стручњака. Такође се захвалио психолозима, напоменувши да их се 256 одазвало и желе да помогну и деци и родитељима. "То је ангажман који планирамо за наредних 10-20 година", истакао је Вучић.

"Посебно сам задовољан шта смо успели са слањем ђака у школе. Сви се осећају неупоредиво сигурније. Морамо 2.500 нових полицајаца да запослимо, јер 1.300 полицајаца наредне године иду у пензију. Спречићемо 80 посто вршњачког насиља. Сигуран сам да ће се и родитељи и деца осећати сигурније. Јутрос је Орлић имао састанак, имаћемо и седнице парламента", навео је Вучић.

Пре обраћања јавности, Вучић се данас у Председништву Србије састао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком. Лајчак је у Београд допутовао из Приштине где је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем разговарао о изради статута ЗСО.

image
VV inauguration
banner