Русија

Медведев: Ништа нас не спречава да оружје распоредимо и на руском делу Европе

Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи је за нас одавно изгубио важност, казао је бивши руски председник након што је Државна дума усвојила закон о отказивању тог договора
Медведев: Ништа нас не спречава да оружје распоредимо и на руском делу ЕвропеGetty © Photo by Matthias Hangst/Getty Images

Русија, пошто је раскинула Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ), који је за њу одавно изгубио на важности, може слободно да распоређује оружје где жели, како би заштитила своје националне интересе, изјавио је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев.

"Руска дума је раскинула ЦФЕ. Овај документ је за нас изгубио релевантност још 2007. Али сада, чак и у складу са раније суспендованим међународним обавезама, ништа нас не спречава да своје оружје поставимо тамо где желимо да заштитимо националне интересе. Укључујући и наш руски део Европе", написао је Медведев на Телеграму.

Максимално ћемо повећати производњу наоружања, наставио је Медведев, војне и специјалне опреме и наоружања.

Он је "поздравио" лидера Француске Емануела Макрона, поручивши да је по његовој логици, ово такође геополитички пораз Русије.

Подсетимо, Макрон је у интервјуу за "Опинион" казао да је Русија претрпела "геополитички пораз", започела процес "вазалне зависности од Кине" и "довела у сумњу своје историјске савезнике".

Државна дума је данас на пленарној седници усвојила закон о отказивању, Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ). Овај Споразум, потписан 19. новембра 1990. у Паризу, ограничава количину тешког наоружања на просторима од Атлантског океана до Урала. На снагу је ступио 1992, а у Истанбулу је 1999. потписана обновљена верзија документа.

Руска Дума је у међувремену ратификовала овај споразум, али то није учинила ни једна од чланица НАТО-а. Москва је оптужила Алијансу да је својим ширењем на исток значајно нарушила однос војних снага на Старом континенту, чиме је у озбиљну сумњу доведена и сама суштина CFE.

image