Русија

Кијев ризикује да остане без "патриот" система ако настави борбу са "кинжалима"

У Украјини негују митове о уништењу руске ракете, говоре о успесима који се нису десили, што је, према речима Леонкова, као када би војник сматрао успехом што је "храбро оборио метак"
Кијев ризикује да остане без "патриот" система ако настави борбу са "кинжалима"© Tanjug/ David Keaton

Руска хиперсонична ракета "кинжал" је током ноћног напада на Кијев уништила батерију америчког противваздухопловног ракетног система "патриот", али украјинска срећа што су њихови системи одбране успели да оборе једну руску ракету је кратког даха, рекао је за "РИА Новости" војни експерт Алексеј Леонков.

Руски Министарство одбране је данас саопштило да је "високо прецизни удар хиперсоничног ракетног система 'кинжал' у Кијеву погодио амерички противваздушни ракетни систем 'патриот'".

Кијевски војни званичници нису коментарисали ово саопштење, али је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни још раном зором изјавио да је кијевски систем ПВО оборио све руске пројектиле, па и шест "кинжал" ракета.

Заправо се читава батерија која управља скупим америчким системом "патриот" жртвовала како би оборила једну ракету "кинжал", чија је сврха да уништи систем ПВО, оценио је ситуацију војни експерт из Русије.

"Или из глупости, или из безнађа и зарад митске победе, у Украјини расте талас прича о наводном уништењу 'кинжала'", рекао је Леонков.

Ако Украјина настави да се "храбро сукобљава са мецима" и настави да жртвују америчке системе за руске "кинжал" ракете, залихе "патриот" система ће нестати преко ноћи.

"Систем 'патриот' нема способност да пресретне хиперсоничну ракету као што је 'кинжал'", рекао је Леонков. Радар ПВО система не може да прати руску ракету због ограничења брзине, зато што би приликом пресретања друга ракета требало да лети 1,5 пута брже од "кинжала".

Леонков је подсетио да су у САД спроведена тестирања пресретања хиперсоничних циљева поморском верзијом система "патриот" и да се испоставило да је за такав подухват био потребан велики број ракета, преко 50.

"Кинжал" је руска хиперсонична ракета која је у употреби од 2017. године. Може да путује брзином до 12 маха (око 14.800 км на сат), док изводи маневре избегавања, који јој омогућавају да избегне сваку постојећу ПВО.

Да Украјина оскудева у системима који би је одбранили од руских ракета потврдио је саветник министра одбране Украјине Јуриј Сак, када је за "Политико" говорио о америчким Ф-16 ловцима.

"Украјинска противваздухопловна одбрана није потпуна без америчких ловаца, земља сада нема чиме да заустави руске авионе", казао је украјински званичник.

image