Русија

Антонов поручио Западу: Престаните да користите људска права за своје геополитичке игре

Организатори "Самита за демократију" активно подстичу друге да у нацрт заједничког завршног саопштења укључе одвратне антируске формулације, рекао је руски амбасадор у Вашингтону
Антонов поручио Западу: Престаните да користите људска права за своје геополитичке игре© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов поручио је да је време да Запад престане да покушава да користи доктрину људских права за геополитичке игре.

"Уверен сам да је време да се напусте покушаји да се доктрина људских права искористи за геополитичке игре и уништавање суверенитета држава, да се оправда западна политичка, финансијска, економска и идеолошка доминација", рекао је Антонов у интервјуу магазину "Њузвик", уочи предстојећег другог "Самита за демократију".

Према речима Антонова, "у данашњем сложеном и турбулентном свету важно је заштитити и сачувати такве фундаменталне принципе међународних односа као што су суверена једнакост и немешање у туђа питања".

"Ово би била права манифестација демократије и спречило би потонуће у хаос. Русија је спремна за такве кораке", нагласио је он и додао да "одбрана демократије и људских права не треба да се користи као средство за вршење притиска на друге".

Политизација ове теме, према речима дипломате, "води само повећању сукоба у међународним односима".

Антонов је истакао да напори за исправљање недостатака могу бити само универзални, а не засновани на коалицијама са паролом "ко није са нама тај је против нас".

"Русија доследно иде демократским путем, узимајући у обзир своје историјско искуство и традицију. Москва је против ширења родно оријентисаних приступа и ЛГБТ тема, као и нарко-либерализма, култа конзумеризма и пермисивности, на штету породичних вредности. Руска Федерација не намеће своје ставове другима", поручио је руски дипломата.

Антируске формулације

Како је нагласио Антонов, организатори "Самита за демократију" "активно подстичу друге да у нацрт заједничког завршног саопштења укључе одвратне антируске формулације".

"Када читате нацрте за предстојеће састанке, осећај је да су ове године у Вашингтону поставили задатак да формирају коалицију у области људских права усмерену против Русије. Искористити генерално племениту идеју о развоју демократије да увучете партнере у антируске замке", рекао је амбасадор.

Он је додао да је очигледно да ће накнадно састављена изјава бити свима приказана као заједнички међународни став којим се "Русија осуђује због очувања националног суверенитета и заштите демократских слобода руског народа у источној Европи".

Антонов је навео да је први такав форум, који је одржан у децембру 2021, "чак и један број западних посматрача" назвао врхунцем лицемерја".

"Појавила су се питања не само о листи позваних земаља, од којих се многе овде сматрају 'недемократским', већ, у принципу, о способности, и у великој мери, моралном праву Вашингтона да наметне своје каноне и начин живота другима у позадини многих политичких и друштвено-економских противречности код своје куће", нагласио је дипломата.

Контрола над тржиштем иновација

Антонов је додао да САД покушавају да успоставе глобалну контролу над тржиштем иновација, да самостално деле бенефиције зарад сопствених интереса. Он је нагласио да учесници предстојећег "Самита за демократију" излазе са тезом да "ауторитарним режимима треба да затворе приступ модерним технологијама, одсецајући непожељне земље од напретка".

"Иза такве реторике стоји хладна калкулација Вашингтона – жеља да се успостави глобална контрола над тржиштем иновација, да сам распоређује бенефиције у складу са сопственим интересима", нагласио је руски дипломата.

"Самит за демократију"

Заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател рекао је јуче да ће учесници предстојећег другог "Самита за демократију" разговарати, између осталог, о ситуацији у Украјини, али и да ће дневни ред овог састанка бити шири. Други "Самит за демократију" биће одржан од 29. до 30. марта у виртуелном формату, којим ће заједно председавати Замбија, Република Кореја, Костарика, Холандија и Сједињене Америчке Државе.

Домаћин првог "Самита за демократију" биле су Сједињене Државе путем видео конференције, које су позвале 110 држава и територија да присуствују. На листи позваних био је Тајван, али не и Кина, Русија, Турска и Египат.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је истакао да су на том догађају пре свега представљене земље које следе политику Вашингтона, као и неке од оних које, имајући своју визију међународног поретка, желе да одрже добре односе са Сједињеним Државама. Америчке власти су раније саопштиле да ће листа позваних на други самит генерално бити копија списка учесника претходног састанка.

image