Русија

Украјина у Хмељницком прави нови Чернобиљ или нову Бучу?

Дуже од годину дана Кијев разрађује елементе сценарија за оптуживање Русије за употребу нуклеарног оружја, упозорио је експерт за радиациону безбедност Максим Шингаркин
Украјина у Хмељницком прави нови Чернобиљ или нову Бучу?www.globallookpress.com © Hatem Moussa

Украјинско Министарство здравља становницима дели упутство за понашање због опасности од радијације у граду Хмељницки и његовој околини, како пише у документу који се дели на друштвеним мрежама.

Након што су руске снаге 13. маја погодиле украјинско војно складиште у граду Хмељницки, у западној Украјини, друштвеним мрежама почели су да се шире панични извештаји о томе да је приликом напада погођено и складиште муниције са осиромашеним уранијумом, коју је Велика Британија недавно испоручила Кијеву.

Информација о детонацији муниције са осиромашеним уранијумом још није потврђена, али различити извори данима објављују "сумњиве" податке. Један од последњих тиче се пољског града Лублин, на истоку земље, за који истакнути пољски Универзитет Марије Склодовске Кири тврди да је у њему измерено и до неколико пута веће присуство радиационе прашине у ваздуху после 13. маја.

Тог дана, западно од украјинског града Хмељницки догодила се снажна експлозија, након чега се формирала огромна "нуклеарна печурка" и наводно се повећала радиациона активност. Како се касније сазнало, то се догодило након руског удара на складишта муниције Оружаних снага Украјине у тој области, где би могло да се складишти хиљаде граната са осиромашеним уранијумом, које су испоручили Британци.

Ово се никада раније није догодило у Украјини

Овакав инцидент се од почетка Специјалне војне операције није десио."Нуклеарна печурка" код града Хмељницкиг већ је прилично уплашила локално становништво, пишу украјински медији. Додају да мештани покушавају да оду, да одведу децу, купују јод у апотекама. Како преносе руски војни телеграм канали, Русија је 13. маја извршила удар – наводно крстарећом ракетом "калибр" – на локацију са координатама "49.4507214600518, 26.876449564982106". На овом месту, западно од Хмељницког, на сателитској мапи се јасно уочава  шума у којој се виде и хангари.

Могло би се рећи да су Оружане снаге Украјине саме изазвале  детонацију, али и руско Министарство одбране потврђује податке о удару у извештају за 14. мај, у којем су навели да је "уништено складиште муниције Оружаних снага Украјине у близини града Хмељницки".

Уништени објекат је, како пише руски портал "Цариград", 649. авијационо складиште ракетног наоружања и муниције између села Гружевица и Малашевци. Укупно је у објекту било око 20 хангара, којих сада више нема, каже извор. Експлозија која је уследила након удара је, према информацијама "Цариграда" била толико снажна да је подигла облак прашине у висини од 10 километара. "Може се само нагађати колика је огромна количина муниције била на овом објекту и да ли су та складишта имала велики стратешки значај за Оружане снаге Украјине", пише извор.

Шта се налазило у овим магацинима?

После експлозије, и руски и украјински медији почели су да шире информације да је зрачење у Хмељничкој области порасло са 80-100 нСв на 140-160 нСв (наносиверт). Ове податке потврђује и украјински извор – портал "Сејвекобот". Међутим, сличне бројке радијационог зрачења на мапи видљиве су и у другим областима где није било таквих експлозија. Али одакле долази тако велико "нуклеарно зрачење"?

Сумња најпре пада на претпоставку да у складиштима није експлодирала обична муниција, већ гранате са осиромашеним уранијумом, које су крајем априла допремљене Кијеву из Велике Британије за британске тенкове "челенџер 2".

Наиме, 25. априла заменик министра одбране Уједињеног Краљевства Џејмс Хипи је потврдио да је Лондон послао муницију за британске тенкове, међу којима је и муниција са осиромашеним уранијумом.

Британци већ дуже време говоре о плановима да Украјини пошаљу муницију са осиромашеним уранијум, на шта су реаговали руски званичници. Председник Русије Владимир Путин је обећао да испоруке таквог оружја неће остати без одговора. Руско Министарство одбране је упозорило Запад да испорука оваквих граната Украјини носи опасност за територију и становништво.

Земље НАТО-а су и раније користиле ову врсту муниције, гранате са осиромашеним уранијумом су показале своју моћ на крајње тужан начин – САД и савезници су их користили приликом бомбардовања Југославије и у Ираку, где је учесталост рака од тада нагло порасла и међу цивилима и војском. 

"Након употребе муниције са осиромашеним уранијумом, биће контаминиране огромне пољопривредне површине на територији Украјине, што ће нанети огромну економску штету агроиндустријском комплексу земље, пре свега ратарској и сточарској производњи, а то ће угрозити извоз пољопривредних производа са територије Украјине на много деценија", рекао је у начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

Ово је провокација?

Без сумње, украјинска војска је планирала да нове пројектиле употреби у Донбасу, где је гладна успеха, претпоставља "Цариград".

"Сав овај уранијум је требало да стигне тамо – на нове територије Руске Федерације, да затрује тамошње тло, људе, флору и фауну, да отрује руске војнике", упозорава извор.

"Све ово сугерише да западна Украјина не сматра некадашњу источну Украјину својом земљом, и не верује да ће моћи да је задржи, па зато руши све пред собом. Својевремено је Хитлер дао наређење да се поплави берлинска подземна железница када су тамо продрли совјетски војници. Иста прича. Односно, Украјина је спремна да употреби било које оружје како би очувала свој нацистички корумпирани режим", приметио је војни експерт, бивши члан Комисије УН за биолошко оружје Игор Никулин.

Али десило се управо супротно - Русија је, схвативши шта тачно Кијев намерава, уништила сву ову муницију на једном месту, спречивши је да се распрши по земљи, сигуран је "Цариград".

Праве сценарио да оптуже Русију

Експерт за радијациону безбедност Максим Шингаркин сигуран је да је експлозија уништила гранате, али да није ослободила уранијум, јер је за то, како је рекао, потребна веома висока температура.

"Температура експлозије ТНТ-а је око 300 степени. Сходно томе, барут је тај који се запали, а не цев пиштоља. Хипотетички речено, чак и да је тамо долетела тешка детонирајућа бомба, дошло је до велике запреминске експлозије са секундарним ослобађањем, које формира облак дима", објаснио је Шингиркин, преноси "Цариград".

Према његовим речима, ни на 600 степени се са уранијумом ништа не дешава.

Намеће се питање да ли Украјина намерава да удар на складишта у Хмељничкој области претвори у другу Бучу, оптужујући Русију за уништавање опасних пројектила. По свему судећи, према Кијеву, било би много хуманије искористити их у Донбасу, међународна заједница сигурно не би била против тога.

"Чињеница је да се већ више од годину дана припремају и разрађују елементи сценарија за оптуживање Русије за употребу нуклеарног оружја. А радијацију у Украјини не морате дуго да тражите - у зони Чернобиља постоје све врсте радијације", казао је Шингаркин.

Према његовим речима, у току је нова рунда информативне кампање у којој ће инцидент у складишту Оружаних снага Украјине код Хмељницког заузети место и постати део оптужби на рачун Русије.

image