Русија

Медведев у Вијетнаму: Без обзира на дешавања у свету, стојимо једни уз друге (ВИДЕО)

Све што се ради на јачању веза између двеју земаља, добро ће служити народима. Ценимо оно што увек постоји међу нама, добронамерне и пријатељске односе, поручио је бивши руски председник
Медведев у Вијетнаму: Без обзира на дешавања у свету, стојимо једни уз друге (ВИДЕО)© Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руска Федерација цени пријатељство са Вијетнамом и сматрамо да ће два народа помоћи једни другима, шта год да се дешава у свету, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, током посете тој земљи.

"Свет никада није миран, увек има потешкоћа, проблема. Ценимо оно што увек постоји међу нама - добронамерне и пријатељске односе. Без обзира шта се дешава на планети, помажемо једни другима. Будите сигурни да ће тако бити и убудуће", поручио је Медведев на састанку са Вијетнамско-руским друштвом пријатељства (ОВРД).

Он је навео да све што се ради на јачању веза између двеју земаља, добро ће служити народима.

"И у овом раду ћемо се ослонити на оне људе који воле Русију, који знају руски језик, историју и културу. То је за нас од великог значаја. Ово је изузетно вредан ресурс нашег пријатељства", додао је.

Заменик шефа Савета безбедности Русије нагласио је да су 70-те године прошлог века биле тешко време за Вијетнам и да се тада догодио рат за поновно уједињење те земље.

"Русија се трудила да помогне у овој борби колико је то било могуће, а данас су наши односи заиста стратешко партнерство. Ваша земља је наш стари пријатељ. Ми имамо заједничку историју, сећамо се солидарности, подршке коју је вијетнамском народу дао Совјетски Савез. То је било време херојске борбе за слободу и независност", казао је.

Медведев је додао да се сваки пут када дође у Вијетнам радује променама које се дешавају у овој земљи. Према његовим речима, постаје још лепше и да су видљива сва достигнућа која су постигнута последњих година. 

"Догодило се да сам први пут посетио Вијетнам 2000. године, сада је 2023. године, а ово је другачији Вијетнам. Честитам вам на томе", додао је Медведев и изразио захвалност својим вијетнамским пријатељима, колегама и партнерима на доприносу који дају проширењу сарадње са Руском Федерацијом.

О Друштву вијетнамско-руског пријатељства

Вијетнамско-руско друштво пријатељства (ОВРД) - наследник Вијетнамско-совјетског друштва пријатељства, које је активно радило од раних 1950-их, основано је децембра 1994. године као независна јавна организација која је део Савеза вијетнамских друштава пријатељства.

Последњих година, значајно се повећао број примарних ОВРД организација у провинцијама Вијетнама, како на северу тако и на југу земље. Они активно популаришу информације о животу у Русији, подржавају традицију пријатељства и солидарности између народа двеју земаља. 

Друштво организује догађаје у част незаборавних датума у ​​историји Русије и Вијетнама, на пример, победе у Великом отаџбинском рату, успостављања дипломатских односа између земаља, одржава годишње састанке дипломаца совјетских и руских универзитета, војних ветерана, активно учествује у годишњим кампањама Бесмртног пука, истиче догађаје у Русији и око ње на својим информативним порталима, укључујући и часопис "Бериозка".

image