Русија

Медведев: У праву је Урсула, нема преговора са нацистима

Русија може да води преговоре само са Америком која и управља Украјином, и то једино о условима послератног светског поретка, поручио заменик председника Савета безбедности
Медведев: У праву је Урсула, нема преговора са нацистимаwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев сложио се са речима председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да преговори о миру између Русије и Украјине не би требало да подразумевају исте позиције за обе стране.

"Тешко је не сложити се са гинекологом који се претвара да је шефица ЕУ. Тетка је рекла да треба одбацити преговоре Русије и Украјине под једнаким условима. Наравно да треба", написао је Медведев.

Како могу да се воде равноправни преговори са нацистичком државом, која је у процесу полураспада под спољном контролом, упитао је руски званичник.

"Можете разговарати само са њеним шефовима. Значи, само са Вашингтоном. Других саговорника једноставно нема. И то само о условима послератног светског поретка. Иако је рано о томе говорити", написао је Медведев и закључио да сада никакви преговори нису потребни.

Европска званичница је данас на самиту Г7 у Јапану казала да Русија и Украјина не би требало да имају једнаке позиције у мировним преговорима.

"Украјина жели мир више од свега, али наравно праведан мир. Мировни преговори који изједначавају агресора и жртве морају бити одбачени", нагласила је она и заложила се за мировни план украјинског председника Владимира Зеленског.

"Русија не жели да преговара под условима Зеленског, што за Вашингтон значи да нема других услова. Једини план за мир је план Зеленског од 10 тачака који подразумева капитулацију Русије, суђење и плаћање ратне оштете, а тек онда ће Украјина да се смилује и прихвати преговоре", прокоментариса је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре ове недеље.

Лавров је додао да је то једини план који Запад подржава и подсетио на закон који је Зеленски раније потписао и којим се забрањују било какви преговори са Русијом.

 

image