Русија

Марија Захарова: Руска моћ на високим потпетицама

Портпаролка руског министарства спољних послова, од чијих речи дрхти пола планете, данас слави 47. рођендан
Марија Захарова:  Руска моћ на високим потпетицамаwww.globallookpress.com © MID_RF/Twitter.com

Играла је уз "Каљинку", веселила се уз трубе у Гучи, а са истом страшћу умела и да запрети: "Пустите ме да говорим или ћете стварно чути како звуче руске ракете".

"Гвоздена лејди Истока", "руска челична дама" или само Маша - портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова данас слави 47. рођендан.

Када би Запад хтео да буде реалан, можда би јој припала и титула "музе феминизма".

Јер, она је баш то - доказ да жена може бити моћна и јака, али да за то не мора да одустане од своје женствености.

О томе сведочи и анегдота коју су пренели западни медији- наводно је Захаровој чувар Националне галерије у Вашингтону поручио да би одатле избацио све експонате и оставио само њене штикле "јер му је мука да гледа жене у ужасним, безобличним ципелама".

И у тим високим потпетицама Марија Захарова фасцинира свет.

Ћерка дипломата Владимира и Ирине која је одрастала у Пекингу, постала је једна од најмоћнијих жена планете. Од њених оштрих, а понекад и дрских речи Европа често зна да задрхти, а тектонски поремећаји преносе се још даље, преко океана. Она говори гласом Москве. Иза њених речи стоји Владимир Путин.

"Да постоји начин да се уништи Русија, они би то одмах урадили. Ако би постојао начин да се заплени сва нафта, гас, злато, дијаманти, вода за пиће и све на свету, они би то одмах учинили. Да постоји начин да заузму универзум, они би га одмах заузели. Таквог начина, хвала Богу, једноставно нема", пише Захарова на свом Телеграм каналу.

Зеленског назива америчким диверзантом који кука за парчетом хлеба, критикује Приштину да, уз подршку Запада, ескалира сукоб на "Косову" и сваку прилику користи да САД подсети на бомбардовање Србије и неправду која је нам је том агресијом учињена.

У Русију јој не дирај. Сваког ко јој такне у најмилије, Захарова ће покосити рафалом речи сачињених од метафора и сарказма. А за убојитост реченица, Марија може захвалити како свом природном таленту, тако и студијама међународне журналистике.

"Премало је 140 карактера. Волим да пишем у нешто већем волумену, а не да одговарам са 'Да' или 'Не' као неки стуб", објаснила је једном популарна Марочка зашто јој не одговара "Твитер"

Зато је "Телеграм" њена омиљена платформа, а њене објаве прати више од пола милиона људи.

И у најкритичнијим ситуацијама, остаје духовита.

Тако је, непосредно пред почетак специјалне војне операције у Украјини, америчке медије који су непрекидно лицитирали датум када ће Русија кренути на Украјину- "замолила" да јој дају распоред руских инвазија како би испланирала одмор.

Захарова обавља функцију портпарола Министарства иностраних послова од августа 2015. године, а пре тога је била на месту директора Прес службе сталног представника Русије при УН.

"Она је била та која је направила револуционарну трансформацију у Одељењу за информисање, забиберивши га, додајући му и плес и груб хумор. У почетку се то другачије третирало, конзервативци су правили гримасе, међународна заједница је задрхтала…Једном речју, Информбиро је почео да живи новим животом", уз рођенданску честитку Захарову описује руски дипломата Григориј Карасин.

Задатак Захарове, када је, као прва жена на тој позицији дошла на функцију портпарола Министарства спољних послова, није био само модернизација прес службе министарства, већ њено подизање из темеља.

"Совјетски систем пропаганде је престао да функционише, тако да није ту било шта да се уништи или промени – морали смо да изградимо нешто на потпуно другачијим темељима",  објаснила је својевремено Марија, која је неретко критиковала новинаре да се и не труде да разумеју Русију.

Захарова је иначе удата за инжењера Андреја Макарова са којим има ћерку Маријану.

Медији пишу и да јој је хоби писање песама те да је баш она аутор нумере о љубавном растанку "Платила сам све", коју изводи популарна певачица Каћа Лел. Њено је дело и дирљива песма "Сетимо се", посвећена страдалом руском пилоту Олегу Пешкову.

Заљубљеник је у цвеће и природу, па се међу њеним фотографијама на интернету могу видети разне сорте цвећа фотографисане широм света.

"То је лепа, добромислећа жена", описао ју је једном приликом редитељ Никита Михалков.

За заслуге и "допринос остварењу спољнополитичког деловања Руске Федерације" Владимир Путин је Захарову одликовао Орденом части.

"Наградио" ју је и Запад - уводећи јој санкције.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner