Русија

Москва узвраћа ударац: Забрана транспорта за пољске превознике

Пољска ће, након што ова одлука ступи на снагу, изгубити око 8,5 милијарди евра прихода добијених од Русије, прецизирао је председник Државне думе Вјачеслав Володин
Москва узвраћа ударац: Забрана транспорта за пољске превозникеGetty © Dan Kitwood / Staff

Државна дума је на пленарној седници усвојила предлог већа да пољским превозницима забрани транспорт кроз Русију, наводи се у документу објављеном у електронској бази података Думе.

"Посланици предлажу да измене и допуне уредбе владе од 30. септембра 2022. Предлог предвиђа да се пољским друмским превозницима забрани транспорт кроз територију Русије", наводи се у документу.

Међутим, посланици остављају могућност да се пољски камиони крећу од границе до најближих царинских терминала како би "прикачили приколице или полуприколице" или како би претоварили робу у возила руских транспортних превозника.

Предлаже се да трошкови горива за пољске компаније буду на нивоу цена у Европској унији.

Како је прецизирао председник Државне думе Вјачеслав Володин, након што одлука ступи на снагу, Пољска ће изгубити око 8,5 милијарди евра прихода добијених од Русије.

"Руководство Пољске мора да одговара за рушење споменика нашим војницима и официрима, и русофобичну политику, а почеће од образложења својих поступака због којих ће више од 20.000 возача да остане без посла, а око 2.000 пољских превозника ће банкротирати", нагласио је он.

У односима две државе много тога може да се опрости, осим када се погази сећање на војнике и официре који више нису у стању да се заузму за себе, нагласио је Володин.

Коментаришући извештаје да је Варшава почела да рачуна "штету" коју јој је СССР нанео током Другог светског рата, Володин је предложио да Пољска врати део својих територија земљама којима су припадале пре потписивања примирја.

"Пољска би морала да се сети захваљујући којој држави и ком народу она данас постоји. Ако им нешто не одговара, нека лепо врате део својих територија оним земљама које су им те територије и дале након Другог светског рата, захваљујући одлукама Совјетског Савеза", нагласио је руски званичник.

image