Русија

Огласила се немачка тајна служба: Нема назнака да ће Путинов режим ускоро пасти

Шеф БНД-а Бруно Кал наводи да је, упркос појединачним критикама, попут оне у вези са сувише спором испоруком муниције, нема назнака да је систем у Кремљу пољуљан или да би могао да падне
Огласила се немачка тајна служба: Нема назнака да ће Путинов режим ускоро пасти© Таnjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ни 15 месеци од почетка специјалне војне операције у Украјини, немачка тајна служба БНД нема индиција да је могућа дестабилизација режима руског председника Владимира Путина.

Шеф БНД-а Бруно Кал наводи да, упркос појединачним критикама, попут оне у вези са сувише спором испоруком муниције, нема назнака да је систем у Кремљу пољуљан или да би могао да падне, преноси "Дојче веле", позивајући се на ДПА.

Напоменуо је да се, ипак, пад режима не може у потпуности искључити.

"Русија је још увек у стању да дугорочно води рат, нарочито откада је регрутовала нове војнике и обезбедила неопходно наоружање и муницију", изјавио је Кал на Савезној академији за безбедносну политику (БАКС) у Берлину.

Због свега тога он сматра да нема говора о слабостима руске војске или о томе да би њене активности могле да буду обустављене, преноси Танјуг.

Додаје да ипак постоје слабе тачке и могућа изненађења што се тиче способности оружаних снага.

Упозорио је да би Путин могао да има успеха са својом стратегијом ослањања на време као фактор и масовност снага, ако Запад не буде у довољној мери подржавао Украјину и организовао отпор.

Кал је напоменуо да је БНД отприлике 14 дана пре почетка рата утврдила појаве које није било могуће другачије протумачити него да ће Русија почети рат против Украјине.

Кал је као неоправдане одбацио критике да су тајне службе САД и Велике Британије много раније од БНД-а знале да ће избити рат.

Објаснио је да су те службе вероватноћу избијања рата предвиделе на основу одређених критеријума и кретања која су посматрали.

"За БНД је била важна чињеница да је Путин на крају крајева тај који доноси одлуку, а за њега је та одлука зависила од много ствари", истакао је Кал.

image