Свет

Немачка влада: Г7 није била превише блага према Кини

Кинеска амбасада у Великој Британији претходно је затражила од Лондона да престане да "клевета и блати Кину"
Немачка влада: Г7 није била превише блага према Кини© Tanjug/АP Stefan Rousseau

Оштра реакција Кине на саопштење Групе седам (Г7) након самита лидера у Јапану показује да језик у том документу није био превише благ, рекао је у понедељак портпарол немачке владе, преноси Ројтерс.

Заменик кинеског министра спољних послова Сун Вејдонг позвао је јапанског амбасадора у Пекингу Хидеа Тарумија на разговор да би му уручио протест због питања у вези са Кином која су разматрана на самиту Г7 у Хирошими током викенда, саопштило је Министарство спољних послова Кине.

Сун је рекао да је Јапан сарађивао са другим земљама на самиту Г7 "у активностима и заједничким декларацијама... да се оцрни и нападне Кина, грубо се мешајући у кинеске унутрашње послове,
кршећи основна начела међународног права и дух четири политичка документа између Кине и Јапана", преноси Танјуг. 

Сун је оценио да су акције Јапана биле штетне за кинески суверенитет, безбедност и развојне интересе.

Главни секретар јапанске владе, Хироказу Мацуно, изјавио је јутрос на брифингу за новинаре да ће Јапан бити доследан у политици према Кини док се предузимају кораци за решавање проблема и сарадње на заједничким питањима.          

Кинеска амбасада у Великој Британији претходно је затражила од Лондона да престане да, како је навела, "клевета и блати Кину" да се не би даље погоршавали односи две земље.         

Лидери Г7 на тродневном самиту изразили су озбиљну забринутост због, како су навели, растућих тензија у Источном и Јужном кинеском мору, као и због стања људских права у Кини, укључујући Тибет и Синђанг.    

image