Русија

Драма у Црном мору: Русија спречила украјински напад на брод

Руска војска уништила украјинске дронове који су напали брод руске Црноморске флоте "Иван Хурс", јавља руско Министарство одбране
Драма у Црном мору: Русија спречила украјински напад на бродwww.globallookpress.com © Ministry of Industry and Trade o

Оружане снаге Украјине безуспешно су покушале да поморским дроном нападну брод "Иван Хурс" у Црном мору, наводи се у извештају Министарства одбране Русије.

"Оружане снаге Украјине су данас у 5.30 часова безуспешно покушале да са три поморска дрона нападну брод Црноморске флоте 'Иван Хурс', који осигурава безбедно функционисање гасовода 'Турски ток' и 'Плави ток' у ексклузивној економској зони Републике Турске", наводи се у саопштењу.

То се догодило 140 километара североисточно од Босфора, наводи Министарство и додаје да је руска војска уништила све дронове.

Министарство је појаснило да руска флота чува гасоводе, након што је извршена саботажа на гасоводима Северни ток у Балтичком мору.

"Иван Хурс" је извиђачки брод средње величине, дизајниран за пружање комуникација и контроле флоте, обављање електронских обавештајних задатака и вођење електронског ратовања.

Има депласман од око четири хиљаде тона, дужине око 100 метара. Радијус пловидбе му је преко осам хиљада наутичких миља, а у састав Црноморске флоте примљен 2018. године.

image