Свет

Лукашенко: Русија се усудила да изазове униполарни свет, ми смо уз њу

Евроазијски економски савез, ШОС и БРИКС раде на стварању највеће коалиције држава, каже председник Белорусије
Лукашенко: Русија се усудила да изазове униполарни свет, ми смо уз њуwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Global Look Press

Русија се усудила да изазове униполаран свет, рекао је данас председник Белорусије Александар Лукашенко на Евроазијском економском форуму, додајући да је Белорусија одлучила да буде уз њу. 

"Русија не би требало да погне главу због тренутне ситуације. Мора да буде веома активна. Њен ауторитет је, упркос свему што Запад говори преко медија, огроман. Русија се усудила да изазове једнополаран свет и иде ка мултиполарности, а ми смо уз њу".

Лукашенко је указао на то да је потребно радити на информационој безбедности у оквиру Савеза и додао да су "развој и продубљивање интеграционе сарадње у енергетском сектору, као и јачање позиције Евроазијског економског савеза у контексту глобалне безбедности главни приоритети". Уколико Савез у својим оквирима не успе да креира један безбедан, мултиполаран простор, "о нас ће стално да бришу ноге", закључио је. 

Он је истакао да земље Савеза располажу јединственим потенцијалом за повећање обима производње и извоза прехрамбених производа, те да све оне житарице које државе произведу, а да превазилазе потребе земаља чланица бивају испоручене на светско тржиште. "Потражња за прехрамбеним производима је огромна. И она наставља да расте", казао је он. 

Председник је позвао заједницу да ради и на технолошкој независности од западних партнера како би се увоз појединих производа из западних држава заменио онима који се производе у оквиру Савеза. Ове ствари биће основа за наш даљи развој, појаснио је и додао да више од једне четвртине свих индустријских производа који се увозе у Савез могу бити замењени сопственом производњом.

Истакао је да се центар светске економике данас све више окреће према земљама у развоју, односно, државама Азије, Африке, Латинске Америке и Блиског истока. "Ове државе више не желе да буду извор јефтине радне снаге", подвукао је председник Белорусије, након чега је додао да сматра да ће даља интеграција различитих процеса у оквиру Евроазијског економског савеза, ШОС-а и БРИКС-а допринети стварању "највеће коалиције држава, уколико то, како би у народу рекли, не преспавамо".

Лукашенко је поручио и да САД покушавају да зауставе сарадњу Русије и земаља Африке, рекавши да се "за те државе води борба".

Он се осврнуо и на почетке Евроазијског економског савеза, рекавши да је идеја о његовом стварању настала у "кухињи" председника Русије Владимира Путина.

"То је заиста било тако и и тада је та идеја била добра. Једино што је са нама тада била Украјина, али она је после, као што сам очекивао, одустала од тога", рекао је Лукашенко.

image