Русија

Потпредседник руске владе: Нећемо подизати цене нафте

Европа почива на купљеним изворима енергије, а половина земаља се противи коришћењу нуклеарне енергије, казао је Александар Новак
Потпредседник руске владе: Нећемо подизати цене нафтеwww.globallookpress.com © Elena Mayorova/Global Look Press

Руска енергетска индустрија се показала спремном за санкције Запада, кључни пројекти настављају да се реализују, изјавио је потпредседник руске владе Александар Новак.

"Данас се одвија четврта технолошка енергетска револуција, обновљиви извори енергије су почели да заузимају своје место у енергетском билансу, потискујући традиционалне", нагласио је Новак и додао да се сваке године све више користи енергија ветра и сунца.

Како је навео, међу њима је и гасификација земље, која ће 2023. године достићи ниво од 74 до 75 одсто.

Према његовим речима, у 2022. години 80 одсто нових енергетских објеката било је засновано на обновљивим изворима енергије – соларној, ветра, нуклеарној и хидро.

"Русија ће 2035. у производњи струје користити десет одсто обновљивих извора енергије, а до 2050. године – 20 одсто", казао је.

Новак је додао да Европа почива на купљеним изворима енергије, као и да се половина земаља противи коришћењу нуклеарне енергије.

"Немачка је недавно затворила све своје нуклеарне електране, док их Француска активно развија. Многе земље бившег социјалистичког блока развијају нуклеарну енергију као што су Мађарска, Словачка и тако даље. Нуклеарна енергија je будућност", навео је.

"Росатому" уведене политичке санкције

Новак је навео да су "Росатому" уведене политичке санкције, које немају логике, јер је "Росатом" данас једина компанија у свету која послује дуж читавог технолошког ланца – од научне делатности до производње опреме.

"То нико други на свету не може да уради, да потпуно локализује изградњу и рад нуклеарних електрана. Могу да приметим да данас 'Росатом' гради 70 одсто нуклеарних објеката у свету", навео је.

Потпредседник руске владе је казао да су уведене санкције на набавку опреме и интеракцију са страним компанијама, као и да је Русија била спремна за такву ситуацију.

"Многе технологије и опрему, која је некада била страна, сада производимо сами. Постоје кључне технологије, без којих је рад индустрије немогућ. Потребно је бити 100 одсто независтан у њиховој производњи. Председник је поставио такав задатак  да  буде постигнут технолошки и финансијски суверенитет. Постоје, на пример, критичне технологије, без којих је рад индустрије немогућ", поручио је.

Формирање цене нафте

Тржиште је данас веома озбиљно погођено интеракцијом земаља извозница које раде у оквиру ОПЕК+, навео је Новак.

"Ако виде вишак на тржишту, смањују производњу, а ако тражња расте, онда је повећају да не би цена расла много, јер то никоме није исплативо. Цена се формира на овај начин. Пре месец дана донете су одређене одлуке у вези са смањењем производње нафте од стране неких земаља због чињенице да смо видели спори темпо опоравка светске привреде", нагласио је.

Према његовим речима, сада ће цена бити нешто виша од 80 долара по барелу, а Русија нема задатак да надувава цене, већ постоји задатак балансирања како би се осигурали интереси и произвођача и потрошача.

Гасификација је најважнији задатак, наставио је Новак, са којим се суочава руска гасна индустрија. Русија данас има прилично висок ниво гасификације, 73 одсто, што је, како наводи, највише на свету.

Руски председник је поставио задатак да гасификација буде завршена до 2030. године. 

 

 

 

 

image