Русија

Новак: Русија дефинитивно напушта долар и евро

Узели смо у обзир проблеме са којима се суочавамо када користимо стране валуте, и зато прелазимо само на националне, рекао је заменик руског премијера
Новак: Русија дефинитивно напушта долар и евроwww.globallookpress.com © Ministry of Energy Russia

Русија прелази на националне валуте приликом плаћања енергената, постају актуелни јуан и рубља, а евро и долар ће ускоро бити напуштени, рекао је заменик руског премијера Александар Новак у емисији "Москва, Кремљ. Путин" пренео је канал "Русија 1".

Према његовим речима тренд доминантнијег коришћења долара и евра се већ променио. "Узели смо у обзир проблеме са којима се суочавамо када користимо стране валуте, и зато прелазимо само на националне, користимо рубљу и јуан", рекао је Новак.

"Наставићемо у овом правцу. Наше колеге из Кине увелико плаћају гас само у јуанима, а делимично и нафту. Плаћају и рубљама. Планирамо да унапредимо сарадњу и да међусобна плаћања буду само у националним валутама", додао је руски званичник.

Према његовим речима, постоји велико интересовање за куповину руских енергената, за шта је потребно створити механизме плаћања.

Раније је у интервјуу за ТАСС Новак рекао да ће удео трансакција у националним валутама наставити да расте, као и трговина јуанима, индијским рупијама, турским лирама и руским рубљама. Такве трансакције су, према његовим речима, већ постале уобичајена пракса на тржишту.

image