Свет

Новак: Русија повећава испоруке гаса Кини за скоро 50 одсто

Москва је прошле године испоручила Кини 15 милијарди кубних метара гаса, рекао је Александар Новак и обећао да ће ове године повећати испоруке на 22 милијарде кубних метара
Новак: Русија повећава испоруке гаса Кини за скоро 50 одстоwww.globallookpress.com © Meng Jing/XinHua

Русија ће ове године повећати извоз природног гаса у Кину за скоро 50 одсто, у оквиру интензивирања енергетске сарадње Москве и Пекинга, изјавио је у недељу потпредседник руске владе Александар Новак.

Москва је прошле године испоручила Кини 15 милијарди кубних метара гаса, рекао је Новак у интервјуу за ТВ канал "Русија-1" и обећао да ће ове године повећати испоруке на 22 милијарде кубних метара.

Он је најавио и да ће у наредне две године гасовод Снага Сибира достићи пун капацитет од 38 милијарди кубних метара годишње.

Кина тренутно већину свог руског гаса добија преко овог гасовода, а који је део такозване "Источне руте". Снага Сибира је делимично пуштена у рад у децембру 2019. године, када је постала први гасовод за снабдевање Кине руским гасом.

"Источна рута" укључује 3.000 километара гасовода Снага Сибира у Русији и деоницу у Кини која се протеже на 5.111 км.

Гасовод Снага Сибира је део 30-годишњег споразума вредног 400 милијарди долара који су руски "Гаспром" и Кинеска национална нафтна корпорација потписали у мају 2014. године.

Москва и Пекинг су у фебруару потписали споразум о додатним испорукама природног гаса кроз "Источну руту". Две земље сада раде на енергетском инфраструктурном пројекту Снага Сибира 2, а који подразумева изградњу гасовода до Кине преко територије Монголије.

Новак је такође напоменуо да је Москва напустила амерички долар и евро у трговини енергентима са Пекингом, при чему се већина обрачуна за нафту, гас и друге ресурсе обавља у кинеским јуанима и руским рубљама.

image