Свет

Ердоган: Настављамо сарадњу са Русијом, нека почне век Турске!

Демократија је победила, сви ми смо победили, поручио је председник Турске након уласка у трећу деценију од како је постао лидер своје земље
Ердоган: Настављамо сарадњу са Русијом, нека почне век Турске!www.globallookpress.com © Mustafa Kaya

Турска и Русија ће наставити сарадњу у оквиру пројекта изградње гасног чворишта у Турској који је предложио лидер РФ Владимир Путин, рекао је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган након победе на председничким изборима, на којима је освојио нешто мало преко 52.0 одсто гласова.

"У својој честитки, господин Путин је поновио питање да ли ће Турска, односно Тракија постати место 'гасног чворишта'. Урадићемо то са њима. Тракија ће постати центар", рекао је Ердоган, обраћајући се окупљеном народу у својој резиденцији.

Председник Турске тако је још једном потврдио да Анкара не одустаје од сарадње са Москвом, узимајући у обзир да је његов противкандидат на председничким изборима Кемал Киличдароглу раније изјавио да сматра да је формирање гасног чворишта у сарадњи с Русијом опасно за Анкару, те да угрожава енергетску независност државе.

Након победе, Ердоган је иступио са низом изјава којима је народу објавио, како је то сам написао на мрежама, почетак турског столећа.

"Честитам велику победу Турске! Ако Бог да, наставићемо да заједно градимо и оживљавамо век Турске", рекао је Ердоган, алудирајући да се ове године обележава 100 година постојања модерне Турске Републике.

"Нисмо ми једини који су победили. Турска је победила. Победник је сама наша нација у целини. Победник је наша демократија. Ваша воља је постала турска снага, неуништива сила. Ако се сећате, ми смо кад год смо могли говорили да нико у нашој земљи неће изгубити када ми победимо", рекао је он.

Лидер је, подсетимо, раније изјавио да би победа његовог ривала, Киличдароглуа, значила победу "терористичких организација и америчких компанија". 

Након освајања већине гласова на изборима, Ердоган је истакао да сви они који су желели да му "забоду нож у леђа" и сви они који су играли прљаво нису победили, јер га је народ поново изабрао за председника. Он је захвалио народу на подршци и поверењу и закључио да данас нико не може да гледа "са висине" на Турску. 

"Зар нису немачки, француски и британски часописи пласирали насловне стране како би уништили Ердогана? И они су изгубили", покушавајући да "спрече да дође овај дан" победе, нагласио је он.

Турски лидер је обећао и да ће снизити високу инфлацију у земљи, рекавши да је то један од приоритета и проблем који треба решити што пре.

Велики број светских лидера честитао је Ердогану победу и улазак у трећу деценију од како је постао председник Турске. 

Председник Русије изјавио је да је победа "јасан доказ да турски народ подржава напоре Ердогана који воде јачању суверенитета државе и спровођењу независне спољне политике", док је председник Србије Александар Вучић казао да "неки могу да владају и двадесет година ако су добро радили".

"РИА Новости": Украјинско питање остаје приоритет

Неименовани извор из администрације турског председника рекао је за "РИА Новости" да ће Ердоган наставити такозвану "дипломатију преко телефона" са Украјином и Русијом, додајући да тема украјинског конфликта остаје приоритет за Анкару када је реч о спољној политици.

"Украјинска тематика и турско посредовање у овом сукобу је приоритет наше спољне политике. Господин председник је можда једини светски лидер, који има поверљив однос и са лидером Русије и Украјине. Наставићемо да позивамо на моментални прекид ватре и наставак мировних преговора. Као што је рекао председник, неће бити победника у овом конфликту", поручио је извор.

image