Русија

Војска Кадирова у Донбасу: Руске снаге у офанзиви

Јуришни одреди руске 5. моторизоване бригаде и јединице специјалних снага Ахмат успешно нападају украјинске трупе у близини града Марјинка
Војска Кадирова у Донбасу: Руске снаге у офанзиви© Tanjug/AP Photo/Libkos

Специјалне снаге Ахмата нападају украјинске трупе у близини града Марјинка, саопштило је руско Министарство одбране.

Руске снаге спроводе офанзивне операције против украјинских трупа у области изван Доњецка у Донбасу, саопштило је Министарство одбране Русије.

Јуришни одреди руске 5. моторизоване бригаде и јединице специјалних снага Ахмат успешно нападају украјинске трупе у близини града Марјинка, око 30 километара западно од главног града руске Доњецке Народне Републике (ДНР), објавио је "РТ интернешнел".

Јединица Ахмат је део Националне гарде Русије и смештена је у Чеченској Републици. Име је добио по Ахмаду Кадирову, првом председнику региона и оцу садашњег лидера Рамзана Кадирова.

Извештаји о успешним нападима долазе након што је Кадиров у уторак изјавио да ће се чеченске јединице наћи у борбама у ДНР, додајући да се трупе "спремају за јуришну акцију".

Министарство је такође саопштило да је Украјина изгубила 200 војника у области Доњецка, као и три оклопна и 12 транспортних возила, један комад артиљерије и два вишецевна ракетна система.

Руске снаге су такође уништиле последњи ратни брод украјинске морнарице Јуриј Олефиренко, наводи се у саопштењу. Десантни брод из совјетске ере потопљен је у високопрецизном удару у лучком граду Одеси, тврди Министарство.

Додаје се да је у последња 24 сата руска противваздушна одбрана пресрела 12 пројектила лансираних из ракетних система ХИМАРС америчке производње, као и једну ракету дугог домета "сторм шедоу" коју је испоручила Велика Британија.

image