Русија

Лавров: Запад финансира геноцид у Украјини

Изјаве западних званичника да оружје које шаљу Кијеву не сме да се користити за нападе на територију Русије су још једна лаж у низу, нагласио је шеф руске дипломатије
Лавров: Запад финансира геноцид у Украјиниwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Кијевски режим се отворено служи терористичким методама и притом користи оружје испоручено са Запада, рекао је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за медије у Бурунди.

"Запад инсистира да нема другог начина за решење сукоба до мировног плана украјинског председника Владимира Зеленског, који намерава да 'ослободи' Крим и део територије некадашње источне Украјине, позива на убијање Руса и уништење свега руског. То нас доводи до јединог логичног закључка – Запад финансира геноцид", објаснио је Лавров.

Додао је да су изјаве западних званичника да оружје које шаљу Кијеву не сме да се користи за нападе на територију Русије, још једна лаж у низу.

Лавров је подсетио да су на убијање Руса позивали многи украјински званичници, "и секретар Савета безбедности и саветник лидера државе, и неколико украјинских амбасадора у иностранству". А недавно им се придружио и један амерички сенатор, додао је.

Према речима шефа руске дипломатије, ово је до сад невиђена ситуација – Запад, који је започео хибридни рат против Русије, је најпре непосредно учествовао у сукобу, а сада позива на геноцид.

Русија цени напоре земаља које чине светску већину да пронађу мирно решење сукоба, али ће, у разматрању предлога, да се води чињеницом да Запад има непријатељску политику према Русији и Кини, што су државе велике седморке недавно дефинисале у својим документима, нагласио је.

image