Русија

Заменик премијера Русије допутовао у Беч на састанак ОПЕК-а

Министарски састанак ОПЕK-а биће одржан први пут од октобра прошле године, када су се земље те организације договориле да од новембра смање производњу нафте за два милиона барела дневно
Заменик премијера Русије допутовао у Беч на састанак ОПЕК-аwww.globallookpress.com © Ministry of Energy Russia/via Globallookpress.com

Заменик премијера Русије Александар Новак допутовао је у Беч, где ће данас присуствовати министарском састанку Организације земаља извозница нафте (ОПЕK), преноси ТАСС.

Министарски састанак ОПЕK-а биће одржан у Бечу први пут од октобра прошле године, када су се земље те организације договориле да од новембра смање производњу нафте за два милиона барела дневно.

Један број земаља ОПЕK-а најавио је 2. априла добровољно смањење производње од маја до краја године.

Укупан обим добровољног смањења производње нафте, укључујући Русију, процењен је на 1,66 милиона барела дневно.

Извор од једне од делегација рекао је да ће земље ОПЕK-а на данашњем састанку разматрати широк спектар опција за производњу нафте, укључујући смањење производње.

Осим тога, како се наводи, позивајући се на изворе у делегацијама, да ОПЕK међу могућим опцијама разговара и о додатном смањењу производње нафте за око милион барела дневно.

Наиме, ОПЕК+, који окупља Организацију земаља извозница нафте и савезнике на челу са Русијом, контролише око 40 одсто светске сирове нафте, што значи да његове одлуке могу да имају велики утицај на цену.

image
VV inauguration
banner