Русија

Песков: Европа ће морати да одговара због испорука оружја Украјини

Европске државе већ доживљавају негативне последице на економском плану, каже Дмитриј Песков
Песков: Европа ће морати да одговара због испорука оружја Украјини© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Пре или касније, Европа ће морати да се замисли и одговара пред својим народом зашто пумпа Украјину оружјем, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

"Пре или касније европске државе и они који су активно већ потпуно ушли у овај сукоб, мораће да размисле и одговарају пред својим народом због чега то раде, јер неће моћи да избегну негативне последице", рекао је Песков у интервјуу новинару Павлу Зарубину, који је објавио снимак на свом Телеграм каналу.

Он је истакао да они већ сада доживљавају негативне последице на економском плану.

"Знамо да је Немачка прошле недеље званично ушла у рецесију и да инфлација константно премашује седам одсто", навео је портпарол.

Песков је нагласио да Кремљ сматра да европске земље неће моћи дуго да објашњавају економске проблеме деловањем Русије.

"Могуће је хранити се русофобијом и европске власти русофобијом хране своје грађане, али то ће моћи до одређеног нивоа. Онда ће то престати да функционише кад им у џеповима не остане много новца", оценио је портпарол.

Он је овако прокоментарисао изјаве о "легитимним нападима Украјине украјинским оружјем на Русију".

Претходно је немачка Влада назвала легитимним нападе Оружаних снага Украјине на територију Русије оружјем украјинске производње.

Украјинске беспилотне летелице су оштетиле стамбене зграде дуж Лењинског проспекта и у Улици Профсојузна на југозападу Москве.

Такође, један дрон је погодио зграду у Улици Атласова у Новој Москви. Градоначелник Москве Сергеј Собјањин рекао је да нико од грађана у инциденту није озбиљно повређен, те да су две особе затражиле медицинску помоћ, али да им није била потребна хоспитализација.

Председник Русије Владимир Путин назвао је напад украјинских дронова на Москву терористичким актом.

image