Русија

Украјинска војска покушава да напредује у области Запорожја ка Азовском мору

Покушај пробоја који је у току је далеко активнији и обимнији у поређењу с јучерашњим акцијама, истиче лидер покрета "Ми смо заједно с Русијом"
Украјинска војска покушава да напредује у области Запорожја ка Азовском мору© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Украјинска војска други дан заредом покушава да напредује у области Запорожја према Азовском мору како би пресекла руски копнени мост према Криму, изјавио је лидер покрета "Ми смо заједно с Русијом" Владимир Рогов, а пренео ТАСС.

"Територија између Запорошке области и Доњецке Народне Републике је најкраћи пут до Азовског мора. То није најлакши пут ако се узме у обзир руска одбрамбена линија, али што се тиче удаљености, војсци је најлакше да дође до Азовског мора и пресече копнени мост према Криму. Претпостављам да је украјинска војска изабрала управо овај правац како би спровела своје планове", изјавио је Рогов за лист "Комсомолскаја правда".

Како је политичар истакао, "покушај пробоја који је у току је далеко активнији и обимнији" у поређењу с јучерашњим акцијама.

Рогов је претходно рекао за ТАСС да је украјинска војска наставила да напредује у области Запорожја.

Министарство одбране Русије саопштило је да украјинска војска није постигла успехе на пет позиција на фронту у области Јужног Доњецка 4. јуна, те да је Кијев активирао 23. и 31. механизовану бригаду из стратешких резерви Оружаних снага Украјине.

Украјинци су у неуспешном нападу изгубили више од 250 војника, 16 тенкова, три борбена возила пешадије и преко 20 оклопних возила, прецизирао је портпарол министарства Игор Конашенков.

image