Русија

Захарова о рушењу ХЕ Каховка: Већ уписано у историјски контекст

Информативна кампања у којој се Москва окривљује за терористички акт на Каховској ХЕ постала је део информационог рата Запада против Русије, чији је циљ повећање финансирања Кијева, поручила је портпаролка руског МСП
Захарова о рушењу ХЕ Каховка: Већ уписано у историјски контекстwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Западне земље неће саопштити никакве податке о ситуацији са Каховском хидроелектраном, осим лажних информација које искривљују стварност како би одвратили са себе и најмању сумњу, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Светско новинарство је дужно да ову тему одржи у сваком смислу. Јер ако сада још једном буду веровали Западу, Вашингтону, Бриселу и направе исту грешку као што су урадили са 'Северним током', у нади да ће нека истрага која је тамо спроведена имати неки информативни ефекат и да ће добити нешто, поново ће погрешити", изјавила је Захарова за радио "Спутњик".

Она је упозорила да ће западне земље износити податке који потпуно искривљују стварност, само да би одвратили и најмању сумњу са себе, као и да је светска заједница обавезна да покрене сопствену истрагу.

Захарова је нагласила да ситуација са рушењем Каховске хидроелектране треба да постане предмет студија и истрага широм света.

"Оно што се јуче догодило у Каховској ХЕ свакако више није тема дана ни тема недеље, већ је уписано у историјски контекст. То заиста треба да постане предмет студија, истрага и анализа широм света", навела је.

Захарова је истакла да је реакција Запада 100 одсто предвидива у свим сличним ситуацијама.

"То је бескрајна жеља да се Русија оптужи за све што се дешава, независно од тога да ли се нешто стварно догодило или је измишљено", оценила је.

Кијев уцењује Запад, јер ће без подршке његов режим "нестати у секунди"

Светска заједница одавно уцењује власти у Кијеву, пошто тај режим не може да постоји без подршке Запада и стоти део секунде, додала је Захарова.

"Без материјалне и финансијске помоћи, без наоружања, политичке подршке, кијевски режим уопште не може постојати ни стоти део секунде. То је исти пацијент који, без учешћа велике количине специјализоване опреме и особља, не могу самостално да чују, виде, дишу, а камоли да се крећу и тако даље. Наравно, кијевски режим све то зна", додала је.

Она је закључила да је информативна кампања у којој се Москва окривљује за терористички акт на Каховској ХЕ постала део информационог рата Запада против Русије, чији је циљ повећање финансирања Кијева.

image