Русија

Патрушев: САД желе да ослабе Русију, али је њихов крајњи циљ Кина

Кијев је одбио мир са Москвом под притиском Вашингтона, подсећају из Русије
Патрушев: САД желе да ослабе Русију, али је њихов крајњи циљ Кина© Yandex

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев данас је поручио да Сједињене Америчке Државе желе да ослабе Русију, али да је њихов крајњи циљ ипак Кина.

"Наравно, САД су заинтересоване за то да свет не постане мултиполаран. Веома озбиљан фактор мултиполарног света је Кина и због тога крајњи циљ није Русија, они желе Русију да униште или ослабе, али њихов крајњи циљ је заправо Кина. САД мисле да ће успети у томе и да ће да доминирају светом, али та опција не постоји. Неће успети у томе", рекао је Патрушев.

Он је истакао да је Кијев раније одбио мировни предлог са Москвом под притиском Вашингтона, иако је Украјина била спремна да склопи мир са Русијом. Кијев је износио своје предлоге, а Русија их је у принципу одобравала, али се ситуација изменила након притиска из САД, објаснио је он данас на састанку секретара безбедности земаља ОДКБ-а у Минску.

"Ујутру су нам предали писмене предлоге (за решење кризе) за време преговора, да би нам увече рекли: не, одбијамо их. А то је било само због тога јер су их САД притисле и рекле им да не воде никакве преговоре са нама".

"Народ Украјине није заинтересован за продужетак конфликта. Народ Русије такође није заинтересован за то. Народи који живе на територији земаља ОДКБ-а такође то не желе. Али због нечега је конфликт почео и из неког разлога се он наставља. Рећи ћу вам која је земља пре свега заинтересована за то - САД, а такође и Енглеска", закључио је Патрушев, напомињући да овим државама није жао људи који гину у Украјини.

image
VV inauguration
banner