Свет

Орбан забринут: Сазвао Савет за одбрану због појачаних борби у Украјини

Безбедност Мађарске је на првом месту, потребно је да дође до прекида ватре у Украјини, истакао и данас мађарски премијер
Орбан забринут: Сазвао Савет за одбрану због појачаних борби у Украјиниwww.globallookpress.com © IMAGO/Szilard Vörös/EST&OST

Премијер Мађарске Виктор Орбан јутрос је одржао седницу Савета за одбрану због ескалације борби на украјинском фронту.

Орбан је на Фејсбуку написао да је у јутарњим сатима сазвао седницу Савета за одбрану "због интензивираних борби протекле ноћи у Украјини". Том приликом је истакао да је за Будимпешту "безбедност Мађарске на првом месту" и додао да је сада "најбитније да дође до мира и прекида ватре".

Седници су присуствовали мађарски министар одбране, начелник Генералштаба Оружаних снага Мађарске, министар унутрашњих послова и низ других званичника.

Према саопштењу руског Министарства одбране, дугонајављивана украјинска офанзива почела је пре неколико дана, чему је руска војска пружила одлучан отпор. Украјинско Министарство одбране признало је да су офанзивне акције већ почеле, рекавши да се ради о "одбрамбеној операцији која садржи све, укључујући и контраофанзивне акције". Ипак, бивши председник Украјине Петро Порошенко јуче је за Си-Ен-Ен изјавио да ће офанзива почети не током наредних дана већ сати. 

Судећи по објави руског новинара и посланика Думе града Москве Андреја Медведева, офанзива је почела, а напади се врше од Белгородске области Русије па све до Запорошке области, у којој се воде велике борбе. Ситуација на граници са пограничном Белгородском облашћу је критична - "противник се у том правцу активирао" и поново покушава да заузме нека места. "Од јутра су у току велике битке. Тамо је изузетно тешка ситуација", написао је Андреј Медведев на Телеграму. 

image