Русија

Разговор начелника Генералштаба Русије и Кине: Проширење војне сарадње

Генерал Ли Шангфу је након именовања на функцију одабрао Русију као прву земљу за инострано путовање, као и кинески председник Си Ђинпинг, који је у марту боравио у државној посети Русији
Разговор начелника Генералштаба Русије и Кине: Проширење војне сарадњеwww.globallookpress.com © MOD Russia

Начелник Генералштаба Оружаних снага и први заменик министра одбране Руске Федерације генерал армије Валериј Герасимов разговарао је путем видео-линка са генералом Лиу Џенлијем, начелником Генералштаба Заједничког штаба Централне војне комисије Народне Републике Кине, који је именован у марту 2023, саопштило је Министарство одбране Русије.

Генерал армије Герасимов најпре је пожелео добродошлицу генералу Џенглију и честитао му на именовању на место начелника Генералштаба Заједничког штаба Централне војне комисије, пожелевши му "успех на одговорној дужности у одбрани отаџбине, јачању њеног одбрамбеног капацитета и даљој модернизацији Народноослободилачке војске Кине."

"Уверен сам да ће ваше велико искуство допринети расту Народноослободилачке војске, као и ширењу војне сарадње између наших земаља", додао је Герасимов.

Посета министра одбране Народне Републике Кине генерала Ли Шангфуа Москви у априлу била је од великог значаја за развој одбрамбене сарадње Русије и Кине, приметио је руски генерал.

"Ми ценимо чињеницу да је генерал Ли Шангфу, одмах након именовања на функцију", нагласио је Герасимов, "одабрао Русију као прву земљу за инострано путовање, као и кинески председник Си Ђинпинг, који је у марту боравио у државној посети Русији."

Председник Владимир Путин и председник Си Ђинпинг, закључио је Герасимов, потврдили су да су руско-кинеско свеобухватно партнерство и стратешка интеракција на највишем нивоу.

"У контексту недавних глобалних догађаја, донете одлуке представљају дугорочне циљеве националног развоја и безбедности, садржане у заједничкој изјави наших лидера, укључујући питања проширења војне сарадње", поручио је Герасимов.

Координација између Русије и НР Кине у међународној арени има стабилизујући ефекат на светску ситуацију, рекао је Герсимов, а пример за то су заједничке војне вежбе, како билатерално, тако и у оквиру Шангајске организације за сарадњу, које промовишу продубљивање позитивних одбрамбених контаката.

Према Герасимову, пракса заједничке оперативне и борбене обуке Оружаних снага Русије и Народноослободилачке војске Кине треба да и убудуће остану приоритет.

"Уверен сам да ће данашњи разговори послужити даљем јачању руско-кинеског стратешког партнерства у сфери одбране", рекао је руски генерал, додајући да користи ову прилику да охрабри кинеског начелника Генералштаба да "посети Русију кад год му то одговара", саопштило је Министарство одбране Русије.

image
VV inauguration
banner