Русија

Око 7.000 људи евакуисано у Херсонској области

Међу евакуисанима је и 410 деце
Око 7.000 људи евакуисано у Херсонској областиwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Од почетка спасилачких акција у Херсонској области, након поплава изазваних нападом на хидроелектрану Каховку, до 11. јуна евакуисано је 7,1 хиљада људи, рекао је лидер области Владимир Саљдо.

"До 11. јуна, од почетка акција спасавања, са поплављених територија евакуисано је 7.100 људи, међу којима 410 деце и 95 тешко покретних особа. У најбољим медицинским установама у региону налази се 80 људи. У привременим прихватним центрима налази се 1.700 људи", написао је Саљдо на Телеграму.

Како је даље навео, "пик поплавног таласа" је прошао. У Новокаховском градском округу ниво воде пао је на пет метара. У главном граду округа, Новој Каховки, наставља се испумпавање воде и чишћење територије.

Оружане снаге Украјине, подсетимо, 6. јуна напале су ХЕ Каховка и уништиле њен горњи део што је изазвало неконтролисано избацивање воде. Председник Русије Владимир Путин оценио је да се ради о великој еколошкој и хуманитарној катастрофи. Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак због терористичког напада за који Москва терети Кијев. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу претходних дана је објаснио да је хидроелектрана нападнута из разлога што су Украјинци напустили своје позиције у правцу Херсона и прешли у регион у којем се изводе офанзивне акције. Како би покрио значајно ослабљене позиције у херсонском правцу, Кијев је извршио саботажу. 

У међувремену, Оружане снаге Украјине настављају нападе на цивиле који су склониште од поплава пронашли у привременим евакуационим центрима.

image