Русија

Захарова о случају Трамп: Још једна небулозна прича о америчкој либералној диктатури

Што се тиче 400 година затвора, очигледно је да га се плаше, да га сматрају бесмртним, али све више ћемо видети чуда и подвала, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова, коментаришући оптужбе против бившег америчког председника
Захарова о случају Трамп: Још једна небулозна прича о америчкој либералној диктатуриGetty © Photo by Chip Somodevilla/Getty Images

Оптужбе подигнуте против бившег америчког председника Доналда Трампа, према којима му прети казна до 400 година затвора, добро се уклапају у логику других "небулозних прича" о америчкој либералној диктатури, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Замољена да прокоментарише релевантне оптужбе против Трампа и могући затворски рок, Захарова је рекла да "ту нема ничег изненађујућег".

"Ово је такозвана демократија, а заправо је либерална диктатура. Управо такве 'небулозне приче' су диктатура либерализма. А што се тиче 400 година затвора, очигледно је да га се плаше, да га сматрају бесмртним. Али све више ћемо видети чуда и подвала", казала је Захарова.

"Њујорк тајмс" је раније објавио да ће случај против бившег председника због незаконитог поседовања поверљивих докумената водити Ајлин Кенон, коју је он именовао за савезног судију за јужни округ Флориде 2020. године, као и да пренос предмета у њену надлежност може створити проблеме тужилаштву.

Трамп је цео овај случај назвао мешањем у предстојеће председничке изборе и подсетио да су тајна документа пронађена и у приватној канцеларији и кући актуелног председника САД Џозефа Бајдена, који још није оптужен.

Кијев одбацује сваку могућност преговора са Русијом

Захарова је навела да кијевски режим, да би угодио Западу, упорно и принципијелно одбацује сваку могућност за преговоре са Русијом.

Говорећи о реакцији Русије на мировне иницијативе за решавање украјинске кризе, Захарова је подсетила да је кијевски режим на законодавном нивоу сам себи блокирао све могућности за преговоре.

"Нисам сигурна да постоји такав преседан у свету када је неки режим, нека владајућа елита сама себи забранила да преговара са неким, али то се догодило у Украјини", казала је Захарова.

Према њеним речима, док Русија улаже максималне напоре да спаси становнике подручја који су погођени услед рушења Каховске хидроелектране и да им обезбеди све неопходно, кијевске власти настављају да гранатирају цивилне објекте.

Кијев опонаша истрагу несреће у ХЕ Каховка

Представница руског МСП оценила је да кијевске власти симулирају истрагу о уништењу хидроелектране Каховка.

"Режим украјинског председника Владимира Зеленског симулира истрагу о разарању хидроелектране Каховка. На безобразан начин одбацили су иницијативу турског председника за стварање међународне комисије", додала је.

Подсетимо, украјинске снаге су 6. јуна извршиле удар на хидроелектрану Каховка, тврде званичници Кремља. Гранатирањем су уништени хидраулични вентили на брани ХЕ, што је изазвало неконтролисано испуштање воде.

Истражни комитет је покренуо кривични поступак поводом напада. А власти Херсонске области су започеле евакуацију цивила из угрожених подручја која се одвија под ватром украјинских снага.

image