Русија

Путин: Сарадња са Уједињеним Арапским Емиратима веома добра

Председник Русије захвалио је председнику УАЕ шеику Мохамеду бин Заједу Ал Нахјану на доласку на економски форум у Санкт Петербургу и на његовом доприносу решавању украјинске кризе
Путин: Сарадња са Уједињеним Арапским Емиратима веома добра© Tanjug/Ramil Sitdikov/Photo host Agency RIA Novosti

Сарадња Русије и Уједињених Арапских Емирата је веома добра, а главно од свега је то што она иде у корист и Русије и УАЕ, рекао је данас председник Русије Владимир Путин током разговора са председником УАЕ шеиком Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном који је посетио Санкт Петербург.

Путин је подсетио да су се лидери срели и прошле године на тадашњем  форуму у Санкт Петербургу, након чега је прокоментарисао да је овогодишњи штанд УАЕ на Петербуршком међународном економском форуму изврстан. То говори о доброј перспективи развоја даље економске сарадње између УАЕ и Русије, додао је руски лидер.

Путин је истакао да је свестан да се економија и социјална сфера у УАЕ врло добро развијају под руководством шеика бин Заједа Ал Нахјана, што је, како је казао, битно и за Москву, јер се радио о стабилном партнеру.

Председник Русије је захвалио свом колеги на доласку у Русију и економски форум у Санкт Петербургу, али и на његовом доприносу решавању украјинске кризе. То је врло значајно, и има ефекат на конкретне људе, што је главно, прокоментарисао је Путин.

Шеик бин Зајед Ал Нахјан захвалио се, како је рекао, "свом другу" за помоћ коју Русија пружа арапским компанијама и истакао да су између РФ и УАЕ изграђени мостови сарадње који се активно користе. 

"Драго ми је да Вас видим овде данас", рекао је лидер УАЕ. "Заједно градимо јаке односе и на томе Вам се захваљујем", додао је он, након чега је изразио наду да ће и свет имати користи од добрих односа двеју држава.

"Уколико сматрате да УАЕ могу још некако да допринесу стабилизацији ситуације у Украјини, ми ћемо бити спремни да припомогнемо", напоменуо је он.

Председник УАЕ је споменуо и да се сарадња са РФ у области туризма добро развија, те да се нада да ће његову земљу током ове години посетити милион туриста из Русије.

Подсетимо, председник УАЕ јуче је посетио и Београд у којем је разговарао са председником Србије Александром Вучићем.

image