Србија и Балкан

Вучић са Бин Заједом: Захвалио му на помоћи при смиривању тензија на КиМ

Вучић је изразио наду да ће имати прилику и за лични сусрет са шеиком Мохамедом, чиме би се додатно учврстиле пријатељске везе Србије и УАЕ
Вучић са Бин Заједом: Захвалио му на помоћи при смиривању тензија на КиМ© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником Уједињених Арапских Емирата шеиком Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном, а међу темама разговора био је предстојећи самит о климатским променама КОП28, даље јачање свеобухватне сарадње, као и актуелна регионална и глобална геополитичка ситуација.

Председник Вучић је захвалио шеику Мохамеду на позиву да учествује на конференцији КОП28 која ће се крајем године одржати у Емиратима, истакавши да ће овај догађај бити изузетна платформа на којој ће светски лидери разменити искуства и конкретна решења у погледу горућих проблема у области климатских промена и енергетске транзиције, саопштено је из Председништва.

Вучић је изразио наду да ће имати прилику и за лични сусрет са шеиком Мохамедом, чиме би се додатно учврстиле пријатељске везе Србије и УАЕ.

Председник је истакао да је партнерство са УАЕ од највећег значаја за нашу земљу, не само због глобалног угледа, већ и пажње коју ова утицајна земља посвећује односима са Србијом.

"Упознао сам шеика Мохамеда са најновијим развојем догађаја на Косову и Метохији и захвалио му на томе што је својим угледом у међународним круговима помогао да дође до смиривања тензија, како би се ситуација вратила у оквире разговора и дијалога", написао је Вучић на Инстаграму.

Саговорници су разменили мишљења и о актуелним регионалним и међународним питањима од заједничког интереса, а сагласили су се да наставе заједнички да раде на унапређењу економског и инвестиционог партнерства двеју земаља.

image