Русија

Узбекистан потписао споразум са Русијом о испоруци гаса у наредне две године

Испорука руског гаса почиње 1. октобра
Узбекистан потписао споразум са Русијом о испоруци гаса у наредне две годинеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Министарство енергетике Узбекистана саопштило је данас да су се Узбекистан и Русија, током прошлонедељног Петербуршког међународног економског форума (ПМЕФ), договориле о куповини и испоруци руског гаса у наредне две године.

"Договор је потписан између 'Узгастрејда' и 'Гаспром експорта'", са испоруком гаса почеће се 1. октобра ове године, а у плану је извоз девет милиона кубних метара природног гаса на дневном нивоу, или око две милијарде осамсто милиона кубних метара гаса за годину дана", преноси ТАСС.

Уговор, како је саопштила узбекистанска страна, има за циљ да "задовољи растуће потребе становника Узбекистана за природним гасом и неометану јесење-зимску сезону".

Како је саопштила компанија "Росњефт", узбекистански и руски званичници на ПМЕФ-у су, такође, размотрили повећање испоруке руских нафтних деривата. Према подацима компаније, Русија је била главни трговински партнер Узбекистана током прошле године, а у односу на 2021. годину трговина је у 2022. порасла за 26 одсто.

image