Русија

Узбекистан и Русија припремају нови гасни споразум

Према речима потпредседника законодавног дома Узбекистана, споразум са Русијом одговара националним интересима Ташкента
Узбекистан и Русија припремају нови гасни споразумGetty © Dan Kitwood / Staff

Узбекистан ради на мултилатералном гасном споразуму уз учешће Русије и, према речима потпредседника законодавног дома земље Алишера Кадирова, споразум одражава националне интересе.

"Овај посао не штети нашим националним интересима, већ само користи. Детаљне информације биће дате када овај мултилатерални споразум буде финализован. У питању је пословни бонтон, а не тајна", написао је Кадиров.

Шеф "Гаспрома" Алексеј Милер и министар енергетике Узбекистана Журабек Мирзамахмудов потписали су у уторак мапу пута за сарадњу у гасној индустрији. Документ предвиђа транзит гаса из Русије кроз гасовод "Централна Азија-Центар" кроз Казахстан. Министарство енергетике Узбекистана је нагласило да ће земља задржати власништво над својим системом за пренос гаса.

Подсећамо да су председници Русије Владимир Путин и Казахстана Касим-Жомарт Токајев крајем новембра на састанку у Кремљу разговарали о стварању "трипартитне гасне уније" уз учешће Узбекистана за координацију транспорта руске сировине материјала.

У првој фази идеја предвиђа могућност стварања механизма координације, евентуално са формирањем правног лица, али се о тим питањима још разговара, објаснио је тада портпарол Кремља Дмитриј Песков. Како је тада речено у Узбекистану, земља не намерава да улази у било какву унију или савез, већ ће увозити ресурсе на основу комерцијалних уговора.

image