Русија

Сарадња с Русијом се шири: Иран склапа споразум са Евроазијском унијом

ЕАЕУ ради на низу споразума о слободној трговини са још неколико држава
Сарадња с Русијом се шири: Иран склапа споразум са Евроазијском унијомwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Русија очекује да ће Споразум о зони слободне трговине (ФТА) између Ирана и Евроазијског економског савеза (ЕАЕУ) бити потписан пре краја године, изјавио је заменик премијера Руске Федерације Алексеј Оверчук.

"ЕАЕУ је веома близу закључивања споразума са Ираном. О овом питању је било речи, укључујући и Евроазијски међувладин савет, и добило је подршку шефова влада, што значи да напредујемо. Споразум може бити потписан", рекао је заменик руског премијера у интервјуу за ТАСС на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу (СПИЕФ).

Према његовим речима, ЕАЕУ развија низ споразума о слободној трговини са још неколико држава, са којима су такође у току преговори.

"Водимо разговоре са Египтом, Индијом, Индонезијом и Уједињеним Арапским Емиратима. Све ове земље према нама имају пријатељски став, њихова тржишта расту, тако да се економски центар новог мултиполарног света креће у њиховом правцу", додао је Оверчук.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да су чак и у билатералном формату преговори о зонама слободне трговине "веома тешки и трају годинама".

"Преговарачи морају да узму у обзир много различитих интереса. У нашем случају су укључени интереси свих пет земаља чланица ЕАЕУ, њихова предузећа и потрошачи. Ово је сложен процес", закључио је заменик председника руске владе.

Државе чланице ЕАЕУ су Русија, Јерменија, Белорусија, Казахстан и Киргистан.

image
VV inauguration
banner