Русија

Суровикинова линија: Непробојна тврђава руске армије

Карактеристика овог система је таква да мрежу одбрамбених линија покрива моћна група топовске и ракетне артиљерије и ваздушно-десантних снага, као и хеликоптери Ка-52 и јуришни авиони, опремљени модулима за планирање и корекцију
Суровикинова линија: Непробојна тврђава руске армијеwww.globallookpress.com

Од 4. јуна Украјинске снаге извеле су 263 напада на положаје руских трупа у оквиру покренуте контраофанзиве. Сви напади су одбијени, али мало људи разуме зашто је офанзива украјинске војске пропала на највишој тачки, наводи се на телеграм каналу "Војенаја хроника" који анализира руски систем одбране "Суровикинова линија", у правцу напада украјинске војске, од Запорожја у смеру према Азовском мору.

"Војенаја хроника" објашњава да је ово одбрамбени систем, чија је прва контура десетине утврђених ватрених линија, укључујући обимна минска поља и инжењерске баријере. Ова линија је грађена скоро осам месеци и иде у дубину одбране неколико десетина километара. Ослања се на развијену транспортну и логистичку мрежу са чвориштима и позадинским базама. Истовремено, кратке логистичке руте омогућавају Оружаним снагама РФ да брзо пребацују резерве из једног сектора у други без угрожавања борбене готовости на фронту. 

Карактеристика овог система је таква да мрежу одбрамбених линија покрива моћна група топовске и ракетне артиљерије и ваздушно-десантних снага, као и хеликоптери Ка-52 и јуришни авиони, опремљени модулима за планирање и корекцију. У случају пробоја групе на једну од линија ватре, авијација је у стању да подржи копнене трупе и систем делује као вртешка. Док хеликоптери бомбардују копнене циљеве, јуришни авиони и бомбардери се крећу ка тој мети, и након што је погоде, хеликоптери поново ступају у борбу, а онда се све понавља. 

Команда Оружаних снага Украјине се вероватно ослањала на брз продор и претварање битке у маневарску, али њиховим ударима супротстављена је комбинација тактике такозване еластичне одбране и артиљеријске групе, појачане осматрањем и прилагођавањем ватре. Јасно се види да се руске трупе не држе сваки центиметар одбрамбене линије, и у случају пробоја појединих украјинских група по потреби се повлаче на резервни положај. Након повлачења, непријатељ се артиљеријски покрива на раније познатим координатама, након чега следи контранапад и положај се враћа под контролу бранилаца. Судећи по свему томе, две недеље након почетка офанзиве украјинске снаге и даље трпе губитке од артиљерије.

Резултат свега тога је да украјинске снаге напредују искључиво у сивој зони, по територијама које раније нису биле одређене као главне линије одбране. Они не успевају у потпуности да заузму ове области – сваки покушај да се упориште прошири доводи до артиљеријских удара и ваздушних напада, након чега украјинске трупе морају да се повуку и прегрупишу за нови удар.

Како је саопштило руско Министарство одбране, Оружане снаге Украјине од 4. јуна предузимају безуспешне покушаје офанзиве. Како се наводи, украјинске снаге су већ изгубиле око 7,5 хиљада људи убијених и рањених у јужно-доњецком, запорошком и доњецком правцу. Руски председник Владимир Путин је такође истакао да Оружане снаге Украјине нису успешне ни у једном правцу.

image
VV inauguration
banner