Русија

Кадиров: Суровикин је прави војни генерал који се не плаши критика

Лидер Чеченије назвао је одлуку о повлачењу трупа са десне обале Дњепра тешком, али исправном
Кадиров: Суровикин је прави војни генерал који се не плаши критикаGettyimages.ru © Getty Images / Handout

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров се, коментаришући решење о повлачењу руских трупа из Херсонске области, сложио се са мишљењем оснивача "Вагнер" групе Јевгенијом Пригожином, рекавши да је то тешка, али исправна одлука.

"Потпуно се слажем са мишљењем господина Пригожина о Суровикиновој одлуци. Јевгениј Викторович је веома прецизно приметио да је Суровикин спасао хиљаду војника који су стварно били окружени. Након што је одвагао све аргументе 'за' и 'против', генерал Суровикин је направио тежак, али исправан избор између бесмисленог жртвовања зарад звучних изјава и непроцењивих живота војника", написао је Кадиров на Телеграму.

Кадиров је Херсон назвао "веома захтевним подручјем које је тешко снабдевати муницијом и где је тешко да се формира снажна и поуздана одбрамбена зона".

"Од првих дана  специјалне операције, свима је била позната чињеница да је Херсон тежак терен за борбу. И војници из мојих јединица су рекли да је веома тешко борити се на том подручју. Цена би били бројни људски животи. И таква прогноза нам не одговара. Зато мислим да се Суровикин понаша као прави војни генерал, не плаши се критике. Он је одговоран за људе. Он боље зна", додао је чеченски лидер.

Кадиров се на крају захвалио руском комаданту на његовој бризи о војницима.

"Хвала, Сергеј Владимировичу, што бринете о момцима! Извршићемо наређење врховног команданта, нећемо престати да ударамо непријатеља и нећемо се уморити", поручио је.

Врховни командант Заједничке групе снага у областима специјалне војне операције Сергеј Суровикин изјавио је да је неопходно повлачење руских трупа на леву обалу реке Дњепар, оценивши да су здравље и живот руских војника приоритет.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу наложио је Суровикину да предузме све мере за безбедно пребацивање трупа у херсонском правцу са десне на леву обалу Дњепра.

Бизнисмен Јевгениј Пригожин рекао је да "одлука о повлачењу трупа са десне обале Дњепра није лака, али указује на спремност команде да преузме одговорност за животе војника".

Руске власти су средином октобра одлучиле да преселе становнике четири општине на десној обали Дњепра дубоко у Херсонску област и друге субјекте Русије због сталних украјинских гранатирања, ризика од поплава у случају удара на брану хидроелектране Каховскаја и могућност изолације Оружаних снага Русије на левој обали.

image