Русија

Због рушења бране Каховка погинула 41 особа

Нова Каховка se постепено опоравља од катастрофе иснабдевање струјом je поново обновљено након гранатирања украјинских снага, навео је председник регионалне владе
Због рушења бране Каховка погинула 41 особа© Tanjug/AP Photo/Libkos

Број људи који су погинули у поплавама након што је украјинска војска срушила брану Каховске хидроелектране у Херсонској области, порастао је на 41, изјавио је данас председник регионалне владе Андреј Алексејенко.

"Нажалост, број мртвих је порастао на 41", написао је Алексејенко на Телеграму, преноси ТАСС.

Он је навео да се Нова Каховка постепено опоравља од катастрофе и да је данас снабдевање струјом поново обновљено након гранатирања украјинских снага.

"Нивои воде су се практично вратили у нормалу у округу Алешковски, где су поплављена само нижа подручја. Међутим, висок водостај и даље остају у насељеним местима Округа Голаја Пристан, укључујући сам град и оближња насеља", рекао је Алексејенко.

Према његивим речима, тимови за реаговање руског министарства за ванредне ситуације и комуналних служби тренутно су фокусирани на испумпавање воде из канализационих и водоводних објеката.

У погођеном подручју се наставља и антиепидемиолошки рад, сакупљено је више од 1.600 лешева угинулих животиња, а вакцинисано је око 6.100 домаћих животиња, наводи ТАСС.

"Како се вода повлачи, настављамо да деконтаминирамо улице и објекте помоћу специјалних хемијских средстава", додао је Алексејенко.

Подсетимо да су Оружане снаге Украјине  6. јуна напале  ХЕ Каховка и уништиле њен горњи део што је довело до поплава, због којих је на хиљаде људи остало без својих домова, док су стотине хиљада остале без нормалног приступа води за пиће.

Председник Русије Владимир Путин оценио је да се ради о великој еколошкој и хуманитарној катастрофи.

Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак због терористичког напада за који Москва терети Кијев. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу претходних дана је објаснио да је хидроелектрана нападнута из разлога што су Украјинци напустили своје позиције у правцу Херсона и прешли у регион у којем се изводе офанзивне акције. Како би покрио значајно ослабљене позиције у херсонском правцу, Кијев је извршио саботажу. 

image