Свет

Руски дипломата: Америка је знала да Украјина планира да уништи брану Каховка

Украјинске снаге су током лета и јесени прошле године погодиле брану Каховка са више од 300 пројектила ХИМАРС. Американци су знали за то, али нису учинили ништа да спрече катастрофу, каже Константин Гаврилов
Руски дипломата: Америка је знала да Украјина планира да уништи брану Каховка© Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Вашингтон је у потпуности био свестан чињенице да Кијев планира да уништи брану Каховка, с обзиром да су у нападу коришћени вишецевни бацачи ракета ХИМАРС које су Украјини испоручиле Сједињене Америчке Државе, изјавио је руски дипломата Константин Гаврилов.

Гаврилов је напоменуо да је ХИМАРС високо прецизни систем који користи амерички ГПС навигациони систем за циљање.

"Сви циљеви које Кијев изабере овим системима су координисани са Американцима", додаје Гаврилов, који предводи руску делегацију на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања.

Према његовим речима, украјинске снаге су током лета и јесени 2022. године брану Каховка погодиле са више од 300 пројектила ХИМАРС.

"Американци су знали за то, али нису учинили ништа да спрече катастрофу", нагласио је Гаврилов.

Руски званичници изнели су процену штете настале рушењем бране, а, према подацима Министарства за ванредне ситуације, у питању су губици већи од 1,2 милијарде рубаља (око 13 милиона евра).

Више од 7.000 људи је евакуисано из зоне ризика, додало је министарство.

Званичници у Кијеву тврде да је Русија дигла брану у ваздух како би наводно зауставила украјинску офанзиву у тој области. Председник Русије Владимир Путин одбацио је те наводе и напоменуо да Русија нема интерес да уништи брану, јер би то изазвало тешке последице по руске територије.

image