Русија

Русија памти жртве Другог светског рата и упозорава: Нацистичка идеологија и даље живи

У Русији се данас обележава Дан сећања и туге
Русија памти жртве Другог светског рата и упозорава: Нацистичка идеологија и даље живиwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Русија на данашњи дан обележава почетак Другог светског рата који назива и Великим отаџбинским ратом (1941-1945), ослободилачким ратом народа СССР против фашистичке Немачке и њених савезника.

"Нацистичка Немачка је у зору 22. јуна 1941. године без објаве рата напала Совјетски Савез. Немачка војска напала је аеродроме, железнице, базе ратне морнарице, места сталног размештаја војске и многе градове до дубине од 250-300 километара од државне границе", подсетило је руско Министарство спољних послова у саопштењу.

Најкрвавији рат у историји трајао је 1.418 дана и окончан је 9. маја 1945. године потпуним поразом земаља фашистичког блока.

Укупни људски губици СССР током рата износили су 26,6 милиона људи. Од тога, око 8,7 милиона становника погинуло је на фронту, око 7,4 милиона људи убијено је у планском истребљењу које су нацисти спроводили на окупираним територијама, док је више од 4,1 милиона грађана страдало је због сурових услова окупационог режима.

На принудни рад у Немачку и суседне земље под њеном окупацијом протерано је 5,27 милиона грађана. Од тог броја, у отаџбину се вратило нешто мање од половине, док је 2,16 милиона људи страдало и умрло у заробљеништву.

"Нажалост, време је показало да нацистичка идеологија и даље живи. У монструозним геополитичким експериментима, који имају за циљ обуздавање Русије, поново се користи нацистичка идеологија. Данас њихов барјак носе колаборационисти који су после рата нашли уточиште на Западу, нацистички злочинци и њихови млади следбеници", указало је руско МСП.

Прес служба Кремља, саопштила је да ће поводом обележавања 82. годишњице од почетка Великог отаџбинског рата, на Дан сећања и туге, руски председник Владимир Путин положити цвеће на споменик Незнаног јунака крај зидина Кремља.

У оквиру сверуске акције "Свећа сећања", Министарство одбране Русије саопштило је да је од честице "Вечне ватре" са меморијалног комплекса Мамајев курган у Волгограду, запаљено 1.418 свећа, по једна свећа за сваки дан рата, поред зидина Главног храма Оружаних снага Русије.

Портпаролка руског МСП Марија Захарова цитирала је совјетског писца Роберта Рождественског који је рекао: "Ово не треба мртвима. Треба живима", говорећи о неговању сећања на пале војнике и злочине нацистичког режима у Другом светском рату.

Володин: Освануће поново 9. мај, дан победе

Лекције из историје нису научене, Запад чека неизбежан пораз, написао је председник Државне Думе Вјачеслав Володин на Телеграму.

"Вашингтон и Брисел треба да се сете да је после 22. јуна 1941. дошао 9. мај 1945. – Дан победе над нацистичким злим духовима. Тако ће бити и овог пута", поручио је.

"Свет је данас поново суочен са нацизмом. Крвави кијевски режим не оклева да јавно говори о злочиначким циљевима рата који су покренули Вашингтон и Брисел – о геноциду над становништвом наше земље, убиству максималног броја руских грађана", оценио је руски званичник.

Раније су шеф украјинске обавештајне службе Кирил Буданов и други украјински званичници дословно и јавно позивали на "убијање Руса увек и свуда", подстичући русофобију и насиље на етничкој основи.

Саветник украјинског председника Михаил Подољак је неколико пута допустио себи јавне изливе мржње према Русима. "Украјинци мрзе Русе, те ћемо вас гонити увек и свуда", написао је раније на Твитеру.

"'Говор мржње', узвикује Русија хистерично на ванредној седници УН-а. Па шта? Да, Украјина вас мрзи", признао је саветник Зеленског и даље додао: "Да, гонићемо вас. Увек и свуда. Са вама нема о чему да се прича".

image