Русија

Представник Русије у УН: Контролисаћемо бродове у Црном мору

Представник Руске Федерације при УН Василија Небензија изјавио да је Москва изненађена јер Уједињене нације нису осудиле нападе Кијева на бродове Црноморске флоте
Представник Русије у УН: Контролисаћемо бродове у Црном моруwww.globallookpress.com © Onur Dogman

Русија ће бити приморана да предузме сопствене мере у вези са контролом бродова који, без њене сагласности, плове Црним морем, рекао је представник Руске Федерације при УН Василија Небензија на данашњој седници Савета безбедности УН.

"С обзиром на чињеницу злоупотребе хуманитарног коридора и то што Црно море остаје ратна зона, не можемо дозволити неометан пролазак бродова без наше провере и бићемо приморани да предузмемо самосталне мере контроле копненог терета које се без нашег одобрења пропушта од стране заједничког координационог центра", објаснио је Небензја.

Како наводи руска страна, идеја од које полази Кремљ је да се "црноморска иницијатива", која је потписана у јулу ове године, не може спроводити без Москве, а одлуке које се без њене сагласности ипак буду доносиле ни на један начин је не обавезују.

Москва је у исто време изненађена да Уједињене нације нису осудиле недавне нападе кијевске армије на бродове Црноморске флоте.

"Изненађује нас да руководство УН не само да није осудило, већ није ни изразило забринутост због терористичких напада у хуманитарном коридору", истакао је руски представник при УН, додавши да организација заправо "затвара очи на његову употребу у војне сврхе".

Кремљ ће у скоријем периоду разрадити свој план у вези са реализацијом споразума о житу, додао је Небензја, рекавши и да Москва својим деловањем не угрожава безбедност хране у свету, јер је током периода док је овај договор био на снази било задржано више од 70 бродова који су кршили правила и покушавали да прокријумчаре робу.

"Украјинске друштвене мреже отворено разговарају о могућностима које је споразум отворио за кријумчарење оружја и горива у Украјину преко бродова који се враћају у украјинске луке дуж коридора жита", закључио је руски званичник.

У исто време руска страна је обавестила генералног секретара Уједињених Нација Антонија Гутереша о свом ставу, наглашавајући да се Москва нада да хуманитарни коридор неће бити искоришћен за нападе на руске територије.

image
VV inauguration
banner