Русија

Путин и Ердоган: Неопходна детаљна истрага о нападу на Црноморску флоту

Русија ће размотрити повратак у Црноморску иницијативу када добије гаранције да хуманитарни коридор неће бити коришћен у војне сврхе, саопштили су из Кремља након телефонског разговора турског и руског председника
Путин и Ердоган: Неопходна детаљна истрага о нападу на Црноморску флотуwww.globallookpress.com © Turkish Presidency/Keystone Press Agency

Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном у вези са прехрамбеним споразумом, саопштиле су прес службе Кремља и Анкаре.

Два лидера су, како је наведено, разменили мишљења о питањима која се односе на актуелну ситуацију са спровођењем споразума о извозу житарица из црноморских лука.

"Путин је обавестио Ердогана о разлозима због којих је Русија обуставила учешће у споразуму. Наглашено је да је кијевски режим, уз подршку западних покровитеља, искористио поморски хуманитарни коридор отворен за транспорт украјинског жита, како би извршио нападе на инфраструктуру и бродове руске Црноморске флоте у Севастопољу, који су осигуравали безбедан рад поменуте маршруте", наводи се у саопштењу.

Наведено је и да је неопходно спровести детаљну истрагу о околностима овог инцидента и добити реалне гаранције од Кијева о строгом поштовању Истанбулских споразума, тачније неопходне су гаранције да се хуманитарни коридор не користи у војне сврхе.

"Тек након тога могуће би било размотрити питање наставка рада у оквиру ове Црноморске иницијативе", поручили су из Кремља.

Председник Русије је подсетио да није испуњен други део пакета споразума који подразумева  деблокаду извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта.

Такође, поново је скренута пажња да није испуњен задатак обезбеђивања приоритетне испоруке хране земљама којима је најпотребнија. "С тим у вези, поново је потврђена спремност Русије да бесплатно испоручи у Африку значајне количине житарица и ђубрива", закључује се у саопштењу.

Путин је такође информисао турског лидера о трилатералном састанку са лидерима Азербејџана и Јерменије, који је одржан 31. октобра у Сочију.

Кабинет турског председника саопштио је да су током разговора два лидера, размотрена регионална питања, а посебно најновија дешавања у руско-украјинском рату.

"Председник Ердоган је изјавио да ће Анкара наставити да износи неопходне иницијативе свим странама за решавање проблема, а у вези са применом Истанбулског Меморандума о испорукама жита", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је Ердоган изразио увереност да ће решење поводом испорука жита бити пронађено.

Ердоган је такође захвалио Путину на изјавама руског лидера о њему на седници међународног дискусионог клуба "Валдај".

Руско Министарство одбране је саопштило да док се не разјасни ситуација са терористичким нападима Украјине у Севастопољу, кретање безбедносним коридором у Црном мору биће обустављено.

Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешћа у "прехрамбеном споразуму" УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља.

Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.

Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.

image