Русија

Руска дума: Неће бити споразума о извозу жита док се коридори користе за нападе

Русија украјинској страни је пружила могућност да извози жито које је требало да се извезе у земље Африке и Азије
Руска дума: Неће бити споразума о извозу жита док се коридори користе за нападеwww.globallookpress.com © Alexey Sukhorukov

Председник руске Државне думе Вјачеслав Володин изјавио је данас да обнављање споразума о извозу жита из украјинских лука није могуће, док се, како је навео, безбедносни коридор користи за терористичке нападе.

"Коришћење безбедносног коридора за терористичке нападе на бродове Црноморске флоте је неприхватљиво. Не може бити споразума о извозу жита под тим условима", истакао је Володин.

Русија је у суботу саопштила да суспендује учешће у споразуму о извозу производа из украјинских лука након, како Москва тврди, терористичког напада Украјине на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове у водама код Севастопоља.

Володин је на Телеграму написао да је Русија украјинској страни пружила могућност да извози жито које је требало да се извезе у земље Африке и Азије којима је најпотребније.

Поновио је тврдњу Москве да је само три до четири одсто извезеног жита отишло у те земље, а да је највећи део извезен у богате државе Европске уније, преносе "РИА Новости."

Володин је оценио да је председник Украјине Владимир Зеленски својим поступцима поништио све споразуме који су постигнути уз учешће Турске и Уједињених нација.

image
VV inauguration
banner