Русија

Сад је руска: Руси "ухватили" британску ракету "сторм шедоу" (ВИДЕО)

Извлачење ракете која има највећи домет од свих до сада испоручених Украјини је трајало два дана
Сад је руска: Руси "ухватили" британску ракету "сторм шедоу" (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Руска војска из састава добровољачког одреда БАРС-11 и команда јединице "Царски вукови" извукла је са линије фронта скоро неоштећену британску крстарећу ракету "сторм шедоу", рекао је Дмитриј Рогозин, начелник Војно-техничког центра "Царски вукови".

"Драго ми је да је то урадила наша јединица. Сада ће наша противваздушна одбрана лакше да обара ове ракете и оне ће постепено да постану бескорисне", рекао је Рогозин.

Британску ракету, која је у руке руских војника дошла готово неоштећена, сада проучавају руски специјалисти, преносе "РИА Новости".

"Само је делимично уништена – врло згодно је пала. Наши стручњаци су ракету поделили на неколико делова на лицу места. Одвојени су експлозивни и кумулативни део, део којим се управља и крила", објаснио је Рогозин.

Проучавање дизајна и пуњења ракете, којим се сада баве руски стручњаци, ће омогућити руској одбрамбеној индустрији да пронађе најефикасније начине да се избори са британском ракетом.

Извлачење ракете која има највећи домет од свих до сада испоручених Украјини је трајало два дана, украјинска војска је покушала да спречи руску да узме свој трофеј.

"Радио је ГПС који је могао да наводи непријатељску групу која је тражила ракету. Упркос чињеници да смо је оборили, наши борци због ракете практично нису спавали. Све време смо мењали положаје, чак смо се и борили за њу", рекао је и објаснио да је непријатељска диверзантско-извиђачка група покушала да пресретне руско возило са ракетом.

Уједињено Краљевство испоручило је Украјини више крстарећих ракета дугог домета "сторм шедоу", уочи дуго најављиване офанзиве.

Лондон је добио потврду Кијева да ће ракете бити коришћене само против циљева "на сувереној територији Украјине". Међутим, упркос лажним обећањима, Оружане снаге Украјине извеле су неколико удара овим пројектилима на Луганск.

image